DEM Parti’den Van’daki irade gasbına ilk tepki: Bu bir siyasi darbedir!

Yayın tarihi: 2 Nisan 2024 Salı 4:10 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2024 Salı 4:32 pm

Haber: Özlem Aktürk

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğlulları, Van Büyükşehir Belediyesi’nin kazanan Başkanı Abdullah Zeydan’ın mazbatasını AKP’li Abdullahat Arvas’a verilmesine tepki gösterdi. DEM Parti Eş Genel Başkanları’nın yaptığı açıklamada, yargı eliyle yapılan irade gaspı, “Siyasi darbe” olarak nitelendirildi.

Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alındı. YSK, seçilme hakkının geri alınmasının ardından Zeydan’a verilmesi gereken mazbatayı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verdi. Van’da yaşanan irade gaspına tepki gösteren DEM Parti Eş Genel Başkanları, Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğlulları, yaşananları ‘Siyasi darbe’ olarak nitelendirdi.

Van’ın seçilen Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’dan ilk tepki: Kabul edersem şerefsizim

Bakırhan’ın açıklamaları şöyle:

Benzeri görülmemiş bir oyla 14 ilçenin tamamı alındı. Adalet Bakanlığı’nın eliyle halk iradesi gasp edilmeye çalışılıyor. Kayyumların sonucunu gördük. Kaybedenler kayyumcu zihniyet oldu. Kazanan yine halkımız oldu. İradeyi gasp etmekle toplumun talepleri değiştirilmiyor. Hukuk hükümleri açıktı. Zeydan başkanımız başvurdu YSK kabul etti. YSK resmi sonuçları açıklarken de kendisini aday olarak  gösterdi. Kimse itiraz etmedi. YSK’nin onayıyla birlikte adaylık süreci tamamlanmıştır. Mevcut sonuçlar belli ki birilerini rahatsız etti. Adalet Bakanlığı’nın eliyle bu irade gasp edilmeye çalışıldı. Bu hile değil nedir? Bu seçim acısını Van halkından çıkartmak değil de nedir. Düşmanlıktan biran evvel vazgeçilmelidir. Bölge halkının iradesini gasp ettiniz halk size seçimde yanıt verdi. Şimdi başka şekilde gasp etmek istiyorsunuz. Daha dün Cumhurbaşkanı ‘Halkın iradesine saygı duyacağız’ demişti. Bir gün sonra ne değişti. Van halkının iradesi değil mi? Cumhurbaşkanı ‘Kürtler hariç’ mi demek istemiştir. İkili bir hukuk uygulanıyor. YSK üyelerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Adalet Bakanlığının talimatıyla, hükümetin yönlendirmesiyle nereye kadar karar alınacak. Bu siyasi bir darbedir. Tüm Kürtler, emekçiler, yoksullar yan yana duracağız. Bu vicdan sahibi, içinde demokrasi kırıntısı sahibi herkesin sorunudur.

Tülay Hatimoğulları:

Van’da eşine benzerine rastlanmamış bir başarı yaşanmıştır. Bu başarının elde edileceğini bilerek bu kumpası evveliyatında hazırladıklarına kanaat getiriyoruz. Halkın iradesine saygı gösterin. Konya ve Van seçmeni arasında nasıl bir fark var. Bunu ortadan kaldırmaya çalışmanız siyasi bir darbedir. Bu hezimet anayasayı tanımamasının sonucudur. Kayyumun başka versiyonlarını karşımıza çıkartırlarsa bu hezimet katlanır.

Kaynak: TELE1