Haber

DEM-MHP görüşmesinde 'Demirtaş' konuşuldu mu? Öcalan'ın mesajında neler var? Ali Duran Topuz anlattı

Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti heyetinin, MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede Selahattin Demirtaş'a yönelik bir talep iletip iletmediği konusu gündeme geldi. Gazeteci Ali Duran Topuz görüşmeyi TELE1'e yorumladı. Topuz, Öcalan'ın mesajındaki dikkat çeken detayları da anlattı.

DEM Parti'nin İmralı heyetinn Abdullah Öcalan ziyareti sonratı liderler turunun perde arkasındaki senaryolar şekillenmeye başladı. 
Gazeteci, Ali Duran Topuz da DEM Parti'nin bu ziyaretlerini TELE1'de yorumladı. Topuz, DEM-MHP görüşmesinde Selahattin Demirtaş'a yönelik bir görüşme olmadığına emin olduğunu belirterek şöyle konuştu:
Kamuoyuna yan sıyan türden bir Demrtaş görüşmesi olmadığına eminim. Eğer böyle bir şey olsaydı, Demirtaş ile de bir görüşme yapılacağı bu şekilde açıklanmazdı. O sorunun çözülmesi gerekirdi, birdaha adaya gelip gitme gerekirdi. Üstelik heyet oaradan ayrıldıktan sonraki süreçlerde diğer tüm notlardan kamuoyuna aktarılan ve diğer parti yetkililerinin de işin içerisine girdiğini gördüğümüzde o tür bir görüşme olmadığına eminim. 

Müzakere sürecindeki taleplerin PKK açısından nasıl değerlendireleceğini yorumlayan Topuz, Öcalan'ın son açıklamasına dikkat çekti. Topuz, "Öcalan'ın son açıklamasında sürecin daha çok iç boyutu. Bu kırmızı çizgi vs, daha çok içerideki tartışmalarla bağlantılı. Diyelim ki otonomi talebi var bu üniter model buna engel olur bu olmaz deniliyor Bu millet tanımı falan, o kadar önemli değil. Çünkü içeriğin nasıl doldurulduğu daha önemli. Burada sanki engeller var gibi. Öcalan'ın bu son açıklamasına bakıldığında Bahçeli ve Erdoğan'ın Ekimden itibaren bu kon bu ile ilgili yaptığı açıklamalar zaman zaman daha hamasi ifadelerle yer bulan ama temel iki kaygıyı ayırt edebilir. Öcalan da bu kaygılara yönelik önemli şeyler söylüyor. O da ne idi ellerinde cetvelle gelmişler sınır çiziyorlar. Tehdit var. Bu İsrail tehdidi olarak da ifade edildi hatta bu sürecin bir bahanesi yapılıyor İsrail Türkiye'yi tehdit etmedi denildi ama bir tehdit ve aciliyetten hep bahsedildi. Aynı zamanda örgütün uluslararası ilişkileri de hep bu anlamda emperyalizmle ilişki çerçevesinde ifade edildi.

Öcalan açıklamasın da doğrudan bunu söylüyor. Suriye ve Gazze atfını yaptıktan sonra sorun çözülmediği için sorunun kangrenleşmesini isteyenler uyum sahası açılıyor diye bir iade var. Bahçeli ve Erdoğan'ın özellikle Suriye'de YPGPYD'ye ilişkin kaygılarını anladığını söylüyor. Biz ilişki kurduğumuzda sorun çözülecektir tarzında bir şey söylüyor. 
Aslında uzun zamandır çatışma olmaması ve ölüm haberi gelmemesinin aciliyet olmadığı anlamına gelmesine karşın aslında aciliyetin Suriye olduğu da çok açık.