‘Değersiz Nobel’lerden biri Türk doktora: Orgazm ol, burnun açılsın

Yayın tarihi: 11 Eylül 2021 Cumartesi 11:30 am - Güncelleme: 11 Eylül 2021 Cumartesi 11:49 am

Harvard Üniversitesi’nin her yıl, İngilizce ‘değersiz’ anlamındaki ‘ignoble’ sözünden türetilmiş “Ig Nobel Ödülleri” sahiplerini buldu.

Harvard Üniversitesi’nin her sene düzenlediği Değersiz Nobel ödülleri sahibini buldu. Tıp ödülünü Berlin’deki Heidelberg Üniversitesi’nden Olcay Cem Bulut’un da yer aldığı ekip ‘cinsel tatminin burun tıkanıklığına iyi geldiği’ araştırması ile kazandı. Ulaşım alanındaki ödül ‘gergedanların helikopterle taşınırken sırtüstü tutulması gerektiğini’ belirleyen veteriner Robin Radcliffe’e gitti.

 

2021’in Ig Nobel Ödülleri’nin kazananları:

Biyoloji Ödülü: Susanne Schötz, insanlar ve kediler arasındaki iletişimi analiz eden çalışmasıyla ödüle layık görüldü.

Ekoloji Ödülü: Leila Satari, Alba Guillén, Angela Vidal-Verdú ve Manuel Porcar , dünyanın dört bir yanındaki kaldırımlardan kullanılmış sakızları topladıkları ve içlerindeki bakterileri tanımlamak için genetik analizleri kullandıkları için ödüle layık görüldüler.

Ekonomi Ödülü: Pavlo Blavatskyy, politikacılardaki obezite ile sözde hizmet ettikleri ülkelerdeki yolsuzluk düzeyi arasındaki potansiyel bir ilişkiyi keşfettiği için ödüle layık görüldü

Tıp Ödülü: Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun, Burkard Lippert ve Ralph Hohenberger, orgazmların burun solunumunu iyileştirmedeki etkinliğini test ettikleri için ödülü kazandılar.

Barış Ödülü: Ethan Beseris, Steven Naleway ve David Carrier, insanların yüz kıllarının çeneye takılmaktan korunmak için evrimleştiği hipotezini keşfettikleri için ödülü aldılar.

Fizik Ödülü: Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi ve Federico Toschi, yayaların neden sürekli birbirleriyle çarpışmadığını bulmaya yönelik deneyler yaptıkları için ödüle layık görüldüler

Kinetik Ödülü: Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama ve Katsuhiro Nishinari, yayaların neden bazen birbirleriyle çarpıştıklarını bulmaya yönelik deneyler yaptıkları için ödüle layık görüldüler.

Entomoloji Ödülü: John Mulrennan, Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond ve Jay Lamdin, denizaltılarda hamamböceklerini öldürmek için yeni bir yöntemi test eden çalışmaları için ödüle layık görüdüler.

Ulaşım Ödülü: Robin Radcliffe, Mark Jago, Peter Morkel, Estelle Morkel, Pierre du Preez, Piet Beytell, Birgit Kotting, Bakker Manuel, Jan Hendrik du Preez, Michele Miller, Julia Felippe, Stephen Parry ve Robin Gleed, askıya alıp almadığını araştırdıkları için Ayakları ile havada baş aşağı duran uyuşturulmuş gergedanlar, daha yatay bir konfigürasyondan daha kötü onlar için ödüle layık görüldüler.