Çıplak gösteren DeepFake yöntemiyle geliştirilen videolar yasaklanacak

Yayın tarihi: 9 Ocak 2020 Perşembe 5:25 pm - Güncelleme: 9 Ocak 2020 Perşembe 5:28 pm

DeepFake konusundaki etik endişeler, Facebook’ta da karşılık buldu.Facebook DeepFake tehlikesine karşı önlem alıyor

Facebook’un hazırladığı yeni DeepFake kullarına göre, yapay zeka tarafından geliştirilen bu sahte videoların bazı şartlar altında Facebook’ta yayını yasak olacak.

Zuckerberg’ün bu kuralları özellikle ABD seçimleri öncesinde başkan adayları hakkında yayınlanacak sahte videoları engellemek için hazırlattığı düşünülüyor.

2016 ABD seçimlerinde, Facebook sahte haberler yayınlamak için çok yoğun şekilde kullanılmış ve bu yöntemle Hillary Clinton’ın oylarında önemli düşüş yaşanması sağlanmıştı.

Aradan geçen yıllarda yapay zeka ile oluşturulan sahte videoların teknolojisi çok gelişti ve yeni ABD seçimlerinde sahte videolarla başkan adayları hakkında kara propagada yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Facebook, eğlence, komedi veya sanat amacıyla hazırlanan sahte videoları engellemeyecek. Ancak toplumu yanıltmak amacıyla hazırlanmış kötü niyetli videolar silinmek yerine “sahte” olarak işaretlencek.

Sosyal medya servisinin yöneticileri, bunun nedenini de, sahte videoların tespitini kolaylaştırmak olarak açıklıyor. Silinen videolar tekrar terkar başka platformlardan veya hesaplarda yeniden yüklenebilir ve insanları yanıltabilir.

Eski sevgiliden intikam videoları İngiltere’nin başına dert oldu

Ancak sahte oldukları işaretlenmiş videolar sayesinde daha fazla insanı bilinçlendirmek ve ileriye dönük sağlama yaptırmak mümkün olacak.

Öyle görünüyor ki, yapay zeka ve sahte video konusu yakın gelecekte pek çok toplumda büyük tartışmalar yaratacak ve bu konuda ciddi kurallar/önlemler geliştirmek gerekli olacak.