Dedektör köpek Zippo koronavirüsü teşhis edebiliyor

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 4:08 pm - Güncelleme: 18 Mart 2021 Perşembe 4:08 pm

Ankara Üniversitesi ile TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen proje kapsamında yetiştirilen ”Zippo” isimli köpek, koronavirüsü teşhis edebiliyor. Border Collie ırkından olan dedektör köpek, 1 buçuk ay süren koku eğitiminin ardından koronavirüslü maskeyi saniyeler içinde buldu.

Koronavirüsle mücadele kapsamında ilk olarak sınır hatları ve havalimanlarında görev yapmaları hedeflenen dedektör köpekler, eğitilmeye başlandı. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi araştırma projesi kapsamında, 3 yaşındaki hassas burunlu köpek eğitimini tamamladı. Eğitimciler tarafından üstü delikli 9 kutudan birine Covid-19’lu hastanın maskesi kapağı açık şişede koyuldu.  Zippo, kutuları sırayla kokladıktan sonra Covid-19 bulaşlı maskenin olduğu kutuya odaklandı. Yaklaşık olarak 1 buçuk ay süreyle eğitilen Zippo, Covid-19 bulaşlı maskeyi saniyler içerisinde buldu.

Veteriner Hekim Tarkan Özvardar, “Sıradan bir köpek organize olabiliyor, ayrım yapıyor çok farklı kombinasyonlar denedik. Kendi metodumuzu geliştirdik. Tamamen güvenli çalışma yaptık. Köpeğin tespit ettiği şey virüsün kendisi değil, tespit ettiği şey virüse karşı vücudun verdiği reaksiyon” diye konuştu.