Davutoğlu’ndan Canikli’ye mal varlığı çağrısı

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 1:40 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 1:40 pm

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında TMSF iddialarıyla gündeme gelen Nurettin Canikli‘ye çağrı yaptı. Davutoğlu, “TMSF yöneticilerinde, BDDK yöneticilerinin de hepsinin mal varlığı araştırılsın. Kendisine güvenin öyle demesi lazım.” dedi.

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Ankara Masası Gündem programında Fatih Atik’in sorularını yanıtladı. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in siyasetçi ve bürokratlarla ilgili iddialarının doğru olduğunu düşünen Davutoğlu, “Bu iddiaların ben çoğunun doğru olduğunu düşünüyorum da buna yargı karar verecek.” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, TMSF şirketlerine çöktüğü ve yolsuzluk yaptığı iddia edilen AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin mal varlığının araştırılması gerektiğini söyledi.

Programda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın milletvekilliğine karşı çıktığını anlatan Davutoğlu, Erdoğan’a karşı “Burası aile şirketi değil” dediğini ifade etti.

Sedat Peker’in iddialarına yönelik konuşan Davutoğlu, “Sedat Peker’in açıklamalarının hepsi hukuki soruşturma gerektiren şeyler. Bunun onda biri başka bir ülkede olsa şuana kadar savcılar harekete geçmişti. Doğru ya da yanlış ona yargı karar verir. Ama iddialarının hepsi soruşturmaya, hepsi hukuki bir sürece muhatap hususlardır” dedi.

“İDDİALARIN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Davutoğlu şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyetinin uçağında kokain baskını yaptı Brezilya hükümeti. Niye bunlar 2016’da yoktu? Bakın bu bahsedilen bütün şu işlemlere bakın hepsi son 5 yıl içinde. Niye biz 2015-2016’da biz teröre karşı göğüs göğse mücadele ederken bunlar yaşanmıyordu? İşte aramızdaki fark bu… Hani gereğini yaptık demiş ya işte size gereği yaptırılan iş bu. Bakın bu iddiaların ben çoğunun doğru olduğunu düşünüyorum da buna yargı karar verecek.”

DEVRİ SABIK AÇIKLAMASI

Davutoğlu, “Olası bir iktidar değişikliğinde sizin tutumunuz ne olur?” sorusu üzerine “Sedat Peker söylediği için değil vaka neyse onun gereğini yaparız.” yanıtını verdi.

“HERKESİN MALVARLIĞI ARAŞTIRILSIN”

Davutoğlu, hakkında yolsuzluk iddialarında bulunulan AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin mal varlığının araştırılması gerektiğini belirtti.

Kendi mal varlığını araştırılması için hazır olduğunu belirten Davutoğlu “Ben buradayım, Meclis’i davet ediyorum bütün mal varlığım araştırılsın. Ama benimle birlikte yaşayan tüm başbakanların, yaşayan cumhurbaşkanların, yaşayan ekonomi bakanlarının, yaşayan özelleştirme başkanlarının, yaşayan TMSF yöneticilerinin de, BDDK yöneticilerinin de hepsinin mal varlığı araştırılsın. Kendisine güvenin öyle demesi lazım.” dedi.

“SUÇSUZUM DEMESİNİN HİÇBİR KIYMETİ HARBİYESİ YOK”

Canikli’ye de çağrıda bulunan Davutoğlu “Sayın Canikli’nin öyle demesi lazım. Yolsuzluk varsa benim, birinci, ikinci derece akrabalarımın hepsinin mal varlığı araştırılsın der. O zaman Canikli doğru yaptı derim. Ama bu demeden ben suçsuzum demesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Hele iktidardaysa hiç yoktur. Çünkü kim araştıracak.” diye konuştu.

“BURASI AİLE ŞİRKETİ DEĞİL BURASI PARTİ DEDİM”

Milletvekillerinin ve belediye başkanlarının birinci derece akrabalarının milletvekili adayı olmaması yönündeki karara rağmen Berat Albayrak’ın kendi başbakanlığı döneminde milletvekili yapmasına ilişkin konuşan Davutoğlu şunları söyledi:

Berat bey, milletvekili olmak istediğinde de Cumhurbaşkanı’na “hayır efendim” dedim. Ben berat beyi tanımam. İyidir, kötüdür onu bilemem bakmam lazım. Ne çalışma yaptı? Ne yaptı? Ama damadınızın milletvekili olması, size de zarar verir, kendisine de zarar verir, devlete de zarar verir dedim. Yapmayın dedim. Mart 2015 o civarda milletvekili işi.

Bunun önünü kesmek için MYK’da şu kararı aldım. Mehmet Ali Şahin, genel başkan yardımcısı ve hukukçu olarak. Kendisine siz bakın dedim hukukçu olarak. Milletvekillerinin, belediye başkanlarının birinci derece yakın akrabaları, birinci derece milletvekili adayı olmasınlar. Burası aile şirketi değil, burası parti dedim. Ve böyle bir karar aldık.

Daha sonra sayın cumhurbaşkanı, Berat beyi söylediği zaman, sayın Cumhurbaşkanımıza dedim. Son güne kadar Berat beyin müracaatını da almadım son günlerde aldım. Israr etti sayın Cumhurbaşkanı. Arada ihtilaf çıkmasın diye aldım.

“BAKANLIK YAPACAK KAPASİTEDE OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORDUM”

Davutoğlu, Albayrak’ın bakanlık yapacak kapasitede olmadığını düşündüğünü ifade ederek şöyle konuştu:

Bakan olduğu zaman da olmaması gerektiğini söyledim. Ve başka bir listeyi götürdüğüm şeyde yoktu. Israr etti bir kaç isimle birlikte. Nihayet Bakanlar Kurulu benim elimde, benim imzamla olsaydı kesinlikle yapmazdım. Cumhurbaşkanının damadı olduğundan değil , tanımıştım ve bakanlık yapacak kapasitede olduğunu düşünmüyordum.

Ahmet Davutoğlu, Albayrak’ın Enerji Bakanlığı’nda başarılı olduğu yönündeki görüşlere de kesinlikle katılmadığını vurguladı.