Davutoğlu: Öcalan’ı TRT’ye çıkaranlardan hesap soracağız

Yayın tarihi: 20 Eylül 2022 Salı 1:49 am - Güncelleme: 20 Eylül 2022 Salı 1:53 am

Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın kırmızı bültenle aranan kardeşi Osman Öcalan’ın TRT’ye çıkarılmasına ilişkin, “Çıkaranlar terörle işbirliği yapmıştır; iktidara geldiğimizde bu talimatı verenlerden, TRT’den hesap sorarız” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın programına konuk oldu. Kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ın 2019 yerel seçimlerinden kısa bir süre önce çıkarılma tepki gösterdi. Davutoğlu şunları dile getirdi:

“Üç ayrı perspektiften bakarak cevaplayayım. HDP’nin siyasi parti olarak ilişkiler, bir 6’lı Masa, iktidarın eleştirisi. İktidar çok Makyavelist tutum takınıyor. Türkiye’de HDP’li siyasetçiyle konuşmak suç değildir. Suç olan nedir? Kırmızı bültenle aranan bir teröristi TRT ekranlara çıkarmak terörle işbirliğidir, terör propagandasına alet olmaktır. Bu suçu kim işledi? Bu suçu o günün yönetimi işledi. Sayın Erdoğan’a sorduklarında ‘Bilmiyordum kırmızı bültenle arandığını’ dedi. Bilmiyorsa gaflet, biliyorsa suç var. Sayın Erdoğan suç işlemiştir. HDP milletvekilleriyle konuşmak suç değildir, ama kırmızı bültenle aranan kişiyi TRT’ye çıkarmak suçtur. Hangi çıkar sebebiyle sayın Bahçeli sustu? Yakında İmralı’dan gerekli talimatı alır diye konuştu Selahattin Demirtaş’ı kast ederek. Açık söylüyorum TRT’ye çıkaranlar terörle işbirliği yapmıştır. İktidara geldiğimizde bu talimatı verenlerden TRT’den hesap sorarız.

“HDP’Yİ DIŞLAYIP ÖCALAN’I TRT’YE ÇIKARTIYORLAR”

Altılı masada HDP yok. Altı lider oturuyor. Hiçbir oturumda gündeme gelmedi. HDP’ye şu veya bu şeyin verilmesi için masada olması lazım. Gürsel Tekin’in veya herhangi birinin kendi perspektifi olabilir. Ama sayın Kılıçdaroğlu’ndan böyle bir konu gündeme gelmedi. HDP’nin kendisinin oluşturduğu bir başka ittifak var. Peki altılı masa HDP kitlesinden oy istemeyecek mi? İsteyecek. AK Parti, MHP kitlesinden de oy isteyecek. Dün Sultanbeyli’de gençler ‘Yüzde 50’yi bu ülkede sen aldın, yine de alırsın’ diye pankart açtı. Altılı Masa’nın tutumu kim olursa olsun o kitlelere hitap edeceğiz. HDP’liler bizi ziyaret etti, görüşlerimizi ifade ettik. Çok açık bir biçimde kendileriyle konuşuruz. Parti kapatılmalarına karşı çıktık. Daha önce MHP’de kapatıldı, ama MHP ortadan kalktı mı? Parti kapatmakla Türkiye’nin birliği sağlanmaz. Bizim şu anda birliğimizi sağlayacak olan ortak aidiyet bilinci. Benim de sayın Pervin Buldan, Mithat Sancar geldiğinde çok açık ifade ettim. Türkiye’de siyasetin normalleşmesi için herkesin vesayetlerden arınması lazım. HDP’nin İmralı, Kandil’in dışında olması lazım, Meclis’teki tutumlarıyla öne çıkmaları lazım. İktidarın yaptığı HDP’yi dışlayıp Osman Öcalan’ı TRT’ye çıkarmak. Böylesine iki yüzlülük olmaz”

ADAY YILBAŞI’NDAN ÖNCE AÇIKLANMAZ

Davutoğlu, altılı masanın ne zaman adayını açıklayacağına ilişkin şunları dile getirdi:

“Bütün siyasi liderler alandalar. Halkın görmek istediği kesin, kararlı, ortak bir deklarasyon ise bu yapıldı, daha güçlüsü de yapılacak. Yılbaşından önce aday ismi zikredilmez ama altyapısı kurulur. Burada en önemli şey ‘ben’ değil ‘biz’ dememiz. O masadan aday çıkması halinde partisiyle olan ilişkisini kesmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir sonraki seçim için hırslı olmayan birinin olması geçiş sürecini kolaylaştıracaktır”

Davutoğlu: Bir yüzükle geldiniz ama siz milletin oyuyla gideceksiniz