Davutoğlu: Merkez Bankası Başkanı’nın faiz için, “Mecbur kaldık” yanıtını verdiği duyumunu aldık

Yayın tarihi: 29 Kasım 2021 Pazartesi 12:02 pm - Güncelleme: 29 Kasım 2021 Pazartesi 5:26 pm

Gelecek Partisi, ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Basın toplantısında Ahmet Davutoğlu “Faiz indirimiyle ilgili soruya Merkez Bankası Başkanı’nın ‘Mecbur kaldık’ ifadesini kullandığı duyumunu aldık.” dedi.

Basın toplantısı, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Turhan, Parti Sözcüsü Serkan Özcan, Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı Tuncay Dinç, İletişim Başkanı Mustafa Mente ve Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin’in katılımı ile gerçekleşti.

Davutoğlu’nun konuşmasından başlıklar şöyle:

“Kriz diyoruz. Bugün karşı karşıya kaldığımız bir kriz sarmalının ötesinde yıkım süreci olarak tanımladığımız çözülme. Herkesi, başta iktidarı olmak üzere yıkım sürecinden birlikte çıkmanın yollarını araştırmaya davet ediyoruz. Bir psikolojik yıkım süreci var. Krizlerde psikolojik dalgalanmalar olur ama çabuk toparlanılır. Uzunca bir süredir Türkiye’de güven eksikliğinden kaynaklanan bir psikolojik yıkım hali var. Gençlerimiz geleceğe güvenle bakmıyor. Özel sektörümüz öngörülebilir bir gelecek tahayyül edemiyor. Kamuda, bürokraside çalışanlar ne ile karşılaşacaklarını bilmeksizin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği tek adam anlayışının verdiği talimatları bekleyerek ya da ona aykırı adım atmama korkusuyla yaşıyorlar. Psikolojik güven yıkımı var.Kurumsal bir yıkım var. Yine kurumlar ayaktaysa iç veya dış kaynaklı krizleri atlatmak kolay olur. Ama kurumlar çözülmeye başlamışsa, kurumlar refleks kabiliyetlerini yitirirse krizler kalıcı hale gelir.

“Bugün kurumsal kriz süreci var. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı’nın ne dediğini artık neredeyse kimse merak etmiyor. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı banka yöneticileriyle toplandı. Oradan edindiğimiz intibalar şu ki; orada ne Merkez Bankası Başkanı bir Merkez Başkanı dirayetiyle onlara bir yön gösterebildi, ne de bankalar ‘Bundan sonra şöyle bir yol izlenecek’ diye bir kanaate ulaşabildi. ‘Niçin faiz indirimine hazırlıksız bir şekilde gidildiğine’ yönelik soruya Merkez Bankası Başkanı’nın ‘Mecbur kaldık’ ifadesini kullandığı duyumunu aldık .”

“MALİYE BAKANI FİİLEN GÖREVDE DEĞİL”

“15 gündür Hazine ve Maliye Bakanı’nın varlığı tartışılıyor. Bakanın son 15 günlük tweetlerine bakın, zorunlu olarak Cumhurbaşkanı’nı retweet ettiği durumlar dışında sadece taziye mesajları var. Hazine ve Maliye Bakanı’nın görevi taziye mesajlarını yayımlamak değil. Bakan taziye mesajı yayımlarken Maliye Bakan Yardımcısı, Maliye Bakanlığı’nın ön provası şeklinde tweet serisi yayımlıyor. Bize gelen ve kamuoyunun artık kabul ettiği bir yaklaşımla da Maliye Bakanı fiilen şu anda görevde değil. Görev değişikliği planlanmış ama söylenen o ki görev teklif edilen bazı kişiler teenni ile davranmışlar.

“TCMB YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINMALIDIR”

“Bugün tamamıyla siyasetin güdümüne girmiş olan TCMB yönetimi derhal görevden alınmalıdır. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na, finansal ve reel sektörü temsilen oy hakkına sahip bağımsız iki üye eklenmelidir. 128 milyar dolarla ilgili soruşturma başlatılmalı ve siyaset ve bürokrasideki sorumlularının yargılanması sağlanmalıdır.”

“DEVLET PARASAL İKTİDARINI KAYBETMEK ÜZEREDİR”

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serkan Özcan yaptığı konuşmadan öne çıkan detaylar şu şekilde:

“Sözde faiz karşıtı bir faizci iktidar var. Kamu bütçesinden yapılan faiz harcamaları 53 milyar lira. Bu sene son yapılan 190 milyar liralık bir faiz ödemesi yapacağız önümüzdeki sene 240 milyar lira, tabii bunlar doların 9 olduğu zamanlardı. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçmeden önce toplanan her 10 liralık vergi geliri yaklaşık 1 faiz harcamaları için kullanılırken, şimdi 2 lira üzerine çıktı. Özellikle kur farkı nedeniyle kamunun borcu 2.7 trilyon düzeyinde. İç borç içinde dövizin payı yüzde 32 düzeyindedir. Bu bize Berat Albayrak’ın hediyesidir. Devlet parasal iktidarını kaybetmek üzeredir.”

Erdoğan ‘faiz’ mesajı verdi, dolar hareketlendi