Davutoğlu: Meclis, hiçbir şahsın tekelinde değildir

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2021 Çarşamba 4:21 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2021 Çarşamba 4:31 pm

Meclis’e gittiği sırada polis ablukasıyla karşılaşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti devleti hiçbir şahsın hiçbir siyasi grubun tekelinde değildir” dedi. Gelecek Partililer Meclis bahçesine alınmadı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı programda Ahmet Davutoğlu hakkında açıklamalarda bulunmuş “Şiddetli tartışmalar neticesinde dengesini yitirdiğini, ‘Hepinizin odalarında neler konuştuğunu dinletiyorum ve biliyorum” demişti.

İsmail Küçükkaya’ya konuk olan Davutoğlu ise Soylu’nun sözlerine yanıt olarak kendisinin görevden alınması için kumpas kurulduğunu söylemişti.

Davutoğlu, bugün ise Meclis kapısında mafya ve siyaset konulu açıklama yapacağını açıklamıştı ancak, polis Davutoğlu’nun konuşma yapmasına izin vermedi. Gelecek Partililer Meclis bahçesine alınmadı.

Açıklama yapan Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

TBMM, zor şartlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde kurulmuştur. Alçak bir saldırı olduğunda da 15 Temmuz’da gazilik ünvanını göstermiş bir Meclis’tir. TBMM milletimizin iradesinin makamıdır. Biz buraya Gelecek Partililer olarak düşüncelerimizi ifade etmek üzere geldik. Milletin iradesinin tecelli makamı olan TBMM’ye geldiğimizde karşılaştığımız tavır ve tutum açıkçası milletimizin Meclis’inin itibarına yakışmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti devleti hiçbir şahsın hiçbir siyasi grubun tekelinde değildir. Hiçbir legal ve illegal yapı kendilerini devletin yerine koyarak hüküm veremez ve devlet hukuk ilkeleri dışında temsil edilemez.

Devlet adına konuşacak bir kurum varsa o da Meclis’tir. Son günlerde milletin vicdanını ve devletin itibarını derinden sarsan gelişmeler yaşanıyor. Organize suç lideri içinde intihar cinayet ve kokain ticareti olmak üzere bazı devlet yetkililerini suçluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet yetkilileri, İçişleri Bakanı açık ve net ifadelerle savunmada bulunmamışlardır. İçişleri Bakanı iki televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda ise iddialara cevap vermek yerine 26. Başbakan olarak bana, Gelecek Partisi kadrolarına açık itham ve hakaretlerde bulunmuştur.

Cumhurbaşkanı eğer İçişleri Bakanı’nın suçsuz olduğuna inanıyorsa bunu ilk günde ifade etmeliydi. 25 gün sükut ettikten sonra bu sahiplenme şaibeyi artırmıştır. Bugün buradan aziz milletimize sayın Cumhurbaşkanına ve siyasilere çağrıda bulunuyoruz. Gün devlet itibarını yeniden kazandırma günüdür. Geçtiğimiz hafta ilan ettiğimiz 7 acil eylem adımı mutlaka atılmalıdır.

1-Bütün bu iddialar karşısında TBMM’de araştırma ve soruşturma komisyonları oluşturulmalıdır.

2-Cumhuriyet başsavcıları harekete geçip soruşturma başlatmalıdır.

3-Bu soruşturmaların selameti açısından İçişleri Bakanı olmak üzere iddialara muhatap olan yetkililer istifa etmelidir.

4-Bütün devlet yapılarına çöreklenmiş paralel veya illegal yapıların devletten temizlenmesi için operasyon başlatılmalıdır.

5-İnceleme heyeti oluşturulmalıdır.

6-Bütün bu süreçte başta Yalıkavak Marinası olmak üzere bütün yapılar Hazine’ye devredilmelidir.

7-Temiz siyaset hareketimizin devamı olarak temiz siyaset devriminin gerektirdiği adımlar atılmalıdır.

Gelecek Partisi’nden ‘Temiz Siyaset Belgesi’: “Otoriterleşme eğilimi artıyor”