Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’na aday! İşte partinin kuruluş tarihi

Yayın tarihi: 22 Eylül 2019 Pazar 4:56 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2019 Pazartesi 9:29 am

AKP’den istifa eden Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı partinin kuruluş tarihi belli olurken Cumhurbaşkanlığı’na da adaylığını koyacak.

AKP’den tedbiren kesin ihracı istenen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partisinden istifa etmesinin ardından kuracağı yeni partinin hazırlıkları sürüyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yeni partiyi kurmayı hedefleyen Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’na da adaylığını koyacak.

HEMEN ADALET PARTİSİ

Sosyal medyada yeni partiye yakın isimlerin iddiasına göre Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni partisinin ismi ‘Hemen Adalet Partisi’ olacağı iddia edildi.

Yeniçağ gazetesi yazarı Orhan Uğuroğlu, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekibinde bulunan birlikte ihracı istenmesinin ardından istifa eden eski AKP Milletvekili Selçuk Özdağ’la görüştü. Özdağ, yeni partiye ilişkin Uğuroğlu’nın sorularına cevap verdi. Özdağ, cumhurbaşkanı adaylarının “Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu” olduğunu söyledi ve hedeflerini de şöyle açıkladı:

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yanlış olduğunu ama yanlışlarla dolu sistemle seçime girileceğinin de farkındayız. Bu yanlış sistemde yüzde 50 + 1’i tek başımıza almanın yoluna çıkıyoruz.”
Özdağ, “Bu hedeflerinize nasıl ulaşacaksınız?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Türkiye’nin bütün problemlerini dile getiren, çözüm önerileri sunan yeni bir siyasi yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Laf kalabalıklarıyla değil de icraatla, eylemlerle vatandaşa en güzel hizmeti sunacağımıza inanıyoruz. Örneğin milyonlarca vatandaşımız EYT ile ilgili bir beklenti içerisinde. KHK’larla, yargıyla, adalet mekanizmasıyla, OHAL dosyalarla ilgili önemli sorunlar var. Tam demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü en önemli hedeflerimizdir.

Basın ve fikir özgürlüğü diyen, üniter yapı içerisinde Türkiye’yi özgür ve zengin yapmak için çaba sarf eden bir yapı oluşturacağız. Biz ideoloji siyaseti yapmayacağız. İdeolojimiz adalet olacak zaten devletin imanı da adalet olmalı. Türkiye’de işsizliğe, yasaklara, yoksulluğa çözüm üretecek, basın özgürlüğüne, eğitimde fırsat eşitliğine, gelir dağılımında adalete önem verecek, yolsuzluklara asla taviz vermeyeceğiz. Ülkemiz dış politikada çok sıkıntılı günler geçiriyor. Sorunlar dağ gibi ama çözüm üretilemiyor.”
İttifaklar konusuna net cevap vermeyen Özdağ, “Biz Türkiye’de herkes tarafından kabul gören, makul olan her fikrin ve düşüncenin saygı göreceği merkez bir yapı oluşturmak istiyoruz” dedi.

DAVUTOĞLU’NUN PARTİSİNİN KURULUŞ TARİHİ BELLİ

Partinin kuruluşu için şafak saymaya başladıklarını söyleyen Özdağ, “En geç Kasım ayı sonu partimiz kurulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kurulmayı hedeflediklerini belirten Özdağ, “25 Kasım, kadına diğer partilerden çok daha farklı değer veren bir siyasi parti olacağımızın da taahhüdü olur” diye konuştu.

İşte o yazının tamamı:

Siyasette iddialı olmak, hedefi doğru koymak ve elbette iktidar olmak önemlidir. Türkiye’de 18. yılına giren metal yorgunu bir iktidar vardır. Türkiye’nin gündeminde erken seçim ihtimali oldukça yüksektir.

Türkiye, “Tek Adam” rejimi ile yönetilmeye başlandı.

“Tek Adam” yani cumhurbaşkanı olabilmek için yeni anayasaya göre yüzde 50+1 oy almak gerekli.

Partilerin hedefleri bu rakama ulaşmak ki “Tek Adam” rejimi ittifakları ön plana çıkartıyor.

10 Ağustos 2014’de ilk kez halkoyu ile yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Türk siyasetinde ilk kez seçim öncesi ittifak CHP ile MHP tarafından kuruldu.

Katılım oranının yüzde 74’te kaldığı seçimin ilk turunda oyların yüzde 51,7’sini alan Erdoğan, ikinci tura gerek kalmadan seçimi kazandı.

24 Haziran 2018’de yapılan erken cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan yüzde 52,6 oy alarak 2. kez cumhurbaşkanı seçildi.

Değerli okurlarım,

Türkiye’de ilk kez bir parti yani AKP genel başkanını ve başbakanını, “defolun” diye kovdu.

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve arkadaşları savunmalarını AKP’ye vermediler ve bir basın açıklaması ile millete seslenip AKP’den istifa ederek yeni parti için kolları sıvadılar.

Hatırlarsınız, ben de geçtiğimiz günlerde savunmayı millete yapmalarını önermiştim.

Parti ismi ve logosu üzerine çalışmaları devam ediyor ki aldığım bilgiye göre şu isimler tartışılıyor:

– Umut Partisi

– Huzur Partisi

– Yükseliş Partisi

– Yeni Parti

– Demokrasi Partisi

– Duruş Partisi

– Demokratik Türkiye Partisi

Çalışmaların yoğunlaştığı bu günlerde Davutoğlu ve ekibi üç çalışmayı eş zamanlı yürütüyor.

– Kurucular kurulu belirlenmesi

– Parti tüzüğü yazımı

– Parti programı hazırlanması…

Başından bu yana Ahmet Davutoğlu’nun yanında yer alan AKP Manisa eski milletvekili ve AKP genel başkan eski yardımcısı Selçuk Özdağ ile görüştüm.

– Sordum: Cumhurbaşkanı adayınız kim?

Özdağ: Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu

– Sordum: Hedefiniz?

Özdağ: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yanlış olduğunu ama yanlışlarla dolu sistemle seçime girileceğinin de farkındayız. Bu yanlış sistemde yüzde 50 + 1’i tek başımıza almanın yoluna çıkıyoruz.

– Sordum: Bu hedefiniz nasıl ulaşacaksınız?

Özdağ: Türkiye’nin bütün problemlerini dile getiren, çözüm önerileri sunan yeni bir siyasi yapı oluşturmayı hedefliyoruz.

Laf kalabalıklarıyla değil de icraatla, eylemlerle vatandaşa en güzel hizmeti sunacağımıza inanıyoruz.

Örneğin milyonlarca vatandaşımız EYT ile ilgili bir beklenti içerisinde.

KHK’larla, yargıyla, adalet mekanizmasıyla, OHAL dosyalarla ilgili önemli sorunlar var.

Tam demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü en önemli hedeflerimizdir.

Basın ve fikir özgürlüğü diyen, üniter yapı içerisinde Türkiye’yi özgür ve zengin yapmak için çaba sarf eden bir yapı oluşturacağız.

Biz ideoloji siyaseti yapmayacağız.

İdeolojimiz adalet olacak zaten devletin imanı da adalet olmalı.

Türkiye’de işsizliğe, yasaklara, yoksulluğa çözüm üretecek, basın özgürlüğüne, eğitimde fırsat eşitliğine, gelir dağılımında adalete önem verecek, yolsuzluklara asla taviz vermeyeceğiz.

Ülkemiz dış politikada çok sıkıntılı günler geçiriyor. Sorunlar dağ gibi ama çözüm üretilemiyor.

– Sordum: İttifaklar konusunda neler düşünüyorsunuz?

Özdağ: Geçmişte birbirlerine söylemedikleri söz bırakmayanların birbirlerinin yüzüne bakarak birlikte yol almalarının değerlendirmesini 80 Milyon Türkiye yapıyor ve yapmaya da devam edecek.

Eğer devlet adamıysanız beş düşünüp bir konuşacaksınız.

O nedenle biz mahcup olacağımız sözleri sarf etmek istemiyoruz.

– Sordum: Partiniz siyasi yelpazenin neresinde konuşlanacak?

Özdağ: Biz Türkiye’de herkes tarafından kabul gören, makul olan her fikrin ve düşüncenin saygı göreceği merkez bir yapı oluşturmak istiyoruz.

Bunların tüm taktirini millet yapacak biz de milletin huzuruna sözlerimiz ve programımızla çıkacağız.

Bunu yapabilecek tecrübemiz, bilgimiz, ahlakımız ve kadromuz var.

Bilgi, ahlak ve tecrübeyi bir araya getiren bir fikir ve eylem hareketiyiz.

Tüm bu çalışmalarımızı tamamlayarak güçlü bir şekilde partimiz kuracak ve Türkiye’ye yeni bir ümit olacağız.

– Sordum: Partinin kuruluş günü hedefiniz nedir?

Özdağ: Şafak 70 saymaya başladık. Yani en geç Kasım ayı sonu partimiz kurulmuş olacak partimiz.

– Sordum: Net bir tarih var mı aklınızda?

Özdağ: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kurulmayı hedefliyoruz. 25 Kasım, kadına diğer partilerden çok daha farklı değer veren bir siyasi parti olacağımızın da taahhüdü olur.

Değerli okurlarım,

CHP’li Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasından sonra ikinci aday Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu oldu.