Danıştay’dan Soma kararı: Kamu görevlileri hesap verecek

Yayın tarihi: 23 Haziran 2021 Çarşamba 5:16 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2021 Çarşamba 5:16 pm

Danıştay 1. Daire, 301 madencinin öldüğü Soma katliamında kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı kaldırdı.

Danıştay kararına göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma’da 301 madencinin öldüğü katliamla ilgili yürütülen soruşturmada kamu görevlileri yönünden soruşturma izni vermemişti.

Soma davasındaki müşteki avukatları, bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Yüksek Mahkeme, yaptığı değerlendirme sonucunda hak ihlali kararı verip, kararı ihlalin giderilmesi için Danıştay’a gönderilmesine karar vermişti.

 

Dosyayı yeniden ele alan Danıştay 1. Daire, bakanlığı soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırdı. Danıştay’ın bu kararıyla birlikte dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in bulunduğu 13 iş müfettişi yeniden soruşturulacak.

İŞTE SUÇLAMALAR
Ankara Gazetecisi‘nden Alican Uludağ’ın ulaştığı kararda, “soruşturulacak eylem” şöyle anlatıldı:

“13.5.2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür İşletmesinde meydana gelen ve 301 işçinin ölümü ile sonuçlanan maden kazasının yaşandığı maden ocağını teftişten önce işverene haber vererek ve teftiş yapılacak güzergahı, ocağı, hangi panoda inceleme yapılacağını bildirerek yüzeysel olarak denetlemek, tünellere inmeden, sorunsuz ve havadar alanları incelemek, antigrizu malzeme olarak gösterilen panoları ve elektrik motorlarını yeterince incelememek, rastgele seçilen işçiler yerine önceden seçilen ve ne söylemeleri gerektiği bildirilen işçilerle görüşmek, gaz izleme ile ilgili kayıtların geriye dönük olarak incelemesini yapmamak suretiyle usulsüz denetim yapmak…”