Danıştay’dan emsal karar: Tarihi alanlarda kamu binası yapılamaz

Yayın tarihi: 19 Şubat 2021 Cuma 1:16 am - Güncelleme: 19 Şubat 2021 Cuma 1:16 am

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) gibi tarihi alanlarda kamu binası yapılabilmesinin önünü açan 271 sayılı ilke kararı, Mimarlar Odası’nın açtığı davada Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından iptal edildi.

Danıştay, Atatürk Orman Çiftliği gibi tarihi alanlarda kamu binası yapılabilmesinin önünü açan 271 sayılı ilke kararını iptal etti. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak saray katmerli kaçak haline geldi. Anayasaya bağlı kalacağına ve hukuka uygun davranacağına yemin eden Cumhurbaşkanı gereğini yapmalıdır” dedi.

Gazete Duvar’ın haberine göre; Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) gibi tarihi alanlarda kamu binası yapılabilmesinin önünü açan 271 sayılı ilke kararı, Mimarlar Odası’nın açtığı davada Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından iptal edildi.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin taşınması gerektiğini belirtti.

Candan, “271 Sayılı İlke Kararı’nın iptali ile Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine, hukuka aykırı şekilde yapılan kaçak saray katmerli kaçak haline geldi. Yargı tarafından alınan kaçak sarayın hukuka aykırı olduğu kararı bir kez daha verildi” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANLIĞI ÇANKAYA’YA TAŞINMALI”

“Anayasaya bağlı kalacağına ve hukuka uygun davranacağına yemin eden Cumhurbaşkanı gereğini yapmalıdır” diyen Candan, şunları söyledi:

“Kaçak saraydan kaynaklı, Cumhurbaşkanlığı’nın ve Kültür Bakanlığı’nın yanında müdahil olduğu davada, Danıştay 6’ncı Dairesi, 271 sayılı ilke kararını iptal ederek, tarihi ve doğal SİT alanlarında kamu yapılarının yapılmasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.”

“CUMHURBAŞKANLIĞI GEREĞİNİ YAPMALIDIR”

“Bu kararla birlikte, 1’inci Derece tarihi ve doğal SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, kamu yapılarının yapılamayacağı bir kez daha yargı yoluyla kesinleşti. Anayasaya bağlı kalacağına ve hukuka uygun davranacağına yemin eden Cumhurbaşkanı gereğini yapmalıdır.”

“DİPLOMALARIMIZ VE MÜCADELEMİZ ATATÜRK’E VEFA BORCUDUR”

“Bu kararla hepimizin belleklerinde yer eden Çankaya Köşkü Cumhurbaşkanlığı mekânıdır. Cumhurbaşkanlığı köşke taşınmalıdır. Atatürk Orman Çiftliği alanları Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine uygun hale getirilmelidir. Bu kararı Atatürk Orman Çiftliği alanlarında tahribata yönelik açtığımız 160 davaya da sunacağız. O davalarımızı da etkileyecek büyük bir karar bu. Diplomalarımız ve mücadelemiz Atatürk’e, kurduğu Cumhuriyet’e ve değerlerine vefa borcudur.”