Yargıtay ve Danıştay’dan emekli amirallerin bildirisine ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 5 Nisan 2021 Pazartesi 10:57 am - Güncelleme: 5 Nisan 2021 Pazartesi 4:35 pm

Danıştay ve Yargıtay Başkanlığı, emekli 104 amiralin imza attığı bildiriyle ilgili açıklama yaptı. İki açıklamada da ‘demokratik hukuk düzeni için yargı kurumlarının yasalar çerçevesinde gereğini yapacağı’ belirtildi.

103 emekli amiralin TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö açıklaması ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın ‘takke ve cübbe’ giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin yayınladığı ortak bildirinin yankıları sürüyor.

Söz konusu bildiriye ilişkin Danıştay Başkanlığı ve Yargıtay Başkanlığı’ndan da açıklama geldi. İki açıklamada da ‘anayasal ve demokratik düzen ile bireysel hak ve özgürlüklere yönelik her türlü müdahaleye karşı yargı kurumlarının yasalar çerçevesinde gereğini yapacağı’ belirtildi.

YARGITAY: KABUL EDİLEMEZ

“Anayasal ve yasal yetkiye dayanmayan ve milletin iradesini hedef alan hiçbir güç ve oluşum kabul edilemez” ifadesi kullanılan Yargıtay açıklamasında ‘demokratik hukuk düzeninin korunmasının yargı kurumlarının en temel görevi olduğu’ belirtildi.

Yargıtay’ın açıklaması şöyle:

“Anayasal ve yasal yetkiye dayanmayan ve milletin iradesini hedef alan hiçbir güç ve oluşum kabul edilemez. Geçmişte yaşanılanlar göstermiştir ki darbe, muhtıra ve vesayet hevesi olanlar, milletimizin engin feraseti ve eşsiz kahramanlığı ile bertaraf edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvenliğine, anayasal ve demokratik düzen ile bireysel hak ve özgürlüklere yönelik her türlü müdahaleye karşı yargı yetkisini Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız şekilde kullanan yargı kurumları, yasalar çerçevesinde gereğini takdir ve ifa edecektir.”

DANIŞTAY: DEMOKRATİK DEĞERLER İÇİN YARGI ÜZERİNE DÜŞENİ YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEK

Danıştay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ‘egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu, Türk milletinin bu egemenliğini yetkili organları eliyle kullandığı’ belirtildi.

Danıştay’ın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Hukuk ve demokrasiye aykırı girişimleri çağrıştıran ifade ve üslup ile devlet organlarının egemenlik yetkisine müdahale edilmesi, demokrasiye ve hukuk devletine zarar vermektedir. Yakın geçmişte hukuka ve demokrasiye darbe vurmak isteyenler, bugün yargı mercileri önünde hukuka uygun şekilde yargılanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kurum ve değerlerine, temel hak ve özgürlüklere yönelik bu tür girişimlere karşı, yargı kurumları hukukun üstünlüğünün ve demokratik değerlerin korunması yönünde üzerine düşeni, yargı yetkisini kullandığı millet adına yasalara uygun olarak yerine getirmeye devam edecektir.”

103 amirale Anayasal düzene karşı işlenen suçlardan soruşturma

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ‘Montrö’ açıklamaları tartışılmaya devam ederken 103 emekli amiral Şentop’un ifadeleriyle başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın ‘takke ve cübbe’ giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı.

Bildiride “Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir” denilirken, Tuğamiral Sarı’nın görüntülerine ilişkin olarak da “Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur” denilmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bildiriye “Haddinizi bilin” sözleriyle tepki gösterirken, Şentop da bildiri için ‘darbe çağrışımlı’ nitelemesi yapmıştı. Söz konusu bildiri AKP’den de tepki çekmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatmış, “04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır” açıklamasını yapmıştı. 103 emekli amiral ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında bu sabah gözaltılar yapılmıştı.

Bildiri yayınlayan emekli amirallere gözaltı