Danıştay savcısı İstanbul Sözleşmesi kararına ilişkin talebini yineledi

Yayın tarihi: 7 Haziran 2022 Salı 11:13 am - Güncelleme: 7 Haziran 2022 Salı 4:27 pm

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açılan davaların 15’i bugün Danıştay’da görüldü. Danıştay Savcısı, Cumhurbaşkanlığı kararının iptali talebini yineledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına ilişkin kararının iptali istemiyle açılan davaların duruşmalarında ikinci dizi bugün yapıldı. Danıştay 10. Daire bugün fesih kararının iptali için dava açan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kadınlar ve Çocuklar Derneği, SOL Parti, Yargıçlar Sendikası, Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli, Tokat, Aksaray ve Şırnak barolarının başvurularını görüştü.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka kadınların haklarını savunmak üzere Danıştay’da olduklarını ifade etti.

BULDAN: BİR ERKEĞİN ELİNE ALDIĞI KALEMLE FESH EDİLECEK BİR SÖZLEŞME DEĞİL

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, başvurusunun ardından bugün yapılacak duruşması öncesi yaptığı açıklamada, “Sözleşme bir erkeğin eline aldığı bir kalemle, attığı imza ile fesih edilecek bir sözleşme değildir. Biz HDP olarak Danıştay’a bir başvuruda bulunduk ve bu kararı kabul etmeyeceğimizi söyledik. Danıştay’dan olumlu bir kararın çıkması sadece bizim değil, bu ülkede yaşayan milyonlarca kadının talebidir. Milyonlarca kadını temsilen bu duruşmayı izlemek için buradayız” ifadelerini kullandı.

‘BEN İSTEDİM OLDU’ KARARINA KARŞI DAVA

EŞİK Platformu adına yapılan açıklamada, “Bugün yine burada ülkenin dört bir yanından gelen kadınlarla hukuksuz fesih bildirimin iptalini şahitlik edecek. Kadınların meşru talebi karara bağlanacak. ‘Ben istedim oldu’ kararına karşı açtığımız davaların katılımına geldi sıra. Bu kavga karanlık ile aydınlığın kavgası.” denildi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, bugünkü duruşmaya öldürülen kadınların ailelerinin geldiğini söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından gelenlerin haklarını savunmak için burada olduğunu ifade eden Erden, “Bugün duruşmaya eşleri, çocukları öldürülen 20 aile geldi. Ellerinde çocuklarının fotoğraflarını taşıyorlar” dedi.

SALONDA ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN AİLELERİNE YER AYRILDI

Birgün’den Nisa Küçük’ün haberine göre, Duruşmaya katılmak için çok sayıda avukat yetki belgesi alırken, baroların, kadın örgütlerinin, siyasi partiler ile meslek kuruluşlarının duruşmaya katılım çağrısı karşılık buldu. Duruşmanın yapılacağı salon tamamen dolarken, salonda öldürülen kadınların aileleri için yer ayrıldı.

Duruşmayı Pervin Buldan, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş ve çok sayıda kadın örgütü ile baro izliyor. Mahkeme heyeti, ilk duruşmada 10 dosyayı ele aldı ve her davacı için 3 kişiye söz hakkı verdi.

AİLELERDEN ‘AFİŞLİ’ TEPKİ

Mahkeme heyeti, ikinci duruşmada 15 dosyayı ele aldı ve her davacı için 3 kişiye söz hakkı verdi. İlk savunmayı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden yaptı. Mahkeme heyetine “Görmeniz, anlamanız için bugün buraya öldürülen 20 kadının ailesi ile geldik” diyen Erden, “İzmir’de kızı Gizem Filiz öldürülen anne Bahriye Filiz bugün burada. Öldürülen ve çocukların Remziye Tüysüz’ün kardeşi Mutlu burada. Öldürülen Fatma Hülya Yıldız, kocasından kaçtı, çocukları ile yaşıyordu. Ama kocası koruma kararına rağmen evi bastı Fatma’yı öldürdü. Abisi Ekrem bey burada. Bu aileler ve bizim için o kadınlar önce insandı” ifadelerini kullandı.

Müjde Tozbey Erden savunmasında öldürülen kadınların ailelerini tanıtırken, aileler de “Burada” diyerek karşılık verdi. Salonda aynı zamanda öldürülen kadınların aileleri, çocuklarının fotoğraflarının yer aldığı afişleri Tozbey’in savunması boyunca ayağa kalkarak mahkeme heyetine gösterdi. Tozbey’in savunması uzun süre alkış aldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI: SÖZLEŞMENİN FESHİ ŞİDDETLE MÜCADELEYİ AKSATMADI

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararının yargıya taşındığı davalara karşı Cumhurbaşkanlığı vekilleri savunma yaptı. Avukat Fatma Turan Taşdemir, iptal kararının hukuka uygun olduğunu savundu ve davacıların davalarının reddedilmesini talep etti.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Anlaşmalar Daire Başkanı Emre Topal ise İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının şiddetle mücadeleyi asla aksatmadığını söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVLİSİNİN GÖRÜNTÜLENMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Mahkeme başkanı, avukatlara ve basın mensuplarına Cumhurbaşkanlığı görevlisi Topal’ın konuşmasını görüntülemelerine izin vermedi. “Kimseyi izni dışında çekemezsiniz” diyen mahkeme başkanı, “Kendinizi çekebilirsiniz, hitap ettiğiniz kesimler var. Ama izni olmadan kişiyi çekemezsiniz. Kaydettiğiniz görüntüleri silin” dedi.

DANIŞTAY SAVCISI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARININ İPTALİ TALEBİNİ YİNELEDİ

Savunmaların ardından 28 Nisan’daki duruşmada Cumhurbaşkanlığı kararının iptalini talep eden Danıştay Savcısı, mütalaasını bu yönde yineledi. Savcının mütalaası salonda uzun süre alkışlandı. Mahkeme heyeti, kararın daha sonra yazılı açıklanacağını ifade ederek duruşmayı sonlandırdı.

14 VE 23 HAZİRAN’DA DA SÜRECEK 

Davaların üçüncü dizisi 14 Haziran 2022 tarihinde yapılacak. Bu dizide İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye İşçi Partisi, KESK’e bağlı Tarım Orkam Sen, Sedef Erken, İzmir, Trabzon, Mersin, Giresun, Eskişehir, Budur, Adana, Manisa, Uşak, Bolu ve Hatay barolarının başvurularını ele alacak. Son olarak 23 Haziran’da ise Kocaeli, Kayseri, Batman, Samsun, Antalya, Ordu, Yalova, Bursa, Muğla baroları ile Ankara Diş Hekimleri Odası’nın başvuruları görüşülecek.

Özgür Özel: Bundan sonraki adımları 6284