Danıştay İstanbul Sözleşmesi’ni görüşecek: Hedef bin avukatla katılım

Yayın tarihi: 24 Nisan 2022 Pazar 4:25 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2022 Pazar 4:30 pm

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi‘den AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla çekildi. Kararın iptali için Danıştay’da görülecek davalara 500 civarında avukat katılım için yetki belgesi aldı. Duruşmaya bin avukat ile katılım sağlanması hedefleniyor.

Türkiye, 19 Mart’ta AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla kadına şiddete karşı imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi.

Danıştay 10. Daire, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi işleminin iptali istemiyle açılan davaların esasını 28 Nisan’da görüşerek karara bağlayacak.

Tarafların beyanlarının alınacağı duruşmalı yargılamaya katılmak için şu ana kadar 500 avukat yetki belgesi alırken, bu sayının 26 Nisan’a kadar bine ulaşması hedefleniyor.

Sözleşmenin tek taraflı feshedilmesi sonrası ülke genelinde “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” sloganlarıyla eylemler yapılırken, kadın örgütleri, barolar ve muhalefet partileri süreci yargıya taşıdı. Danıştay’da yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle açılan davalarda kararın hukuksuz olduğu, kanunla yürürlüğe giren uluslararası sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çıkılamayacağı ifade edildi. Şu ana kadar davalarda yürütmeyi durdurma talepleri reddedilirken, feshi işleminin iptali konusunda karar çıkmadı.

İSTANBUL VE İZMİR BAROLARI ARAÇ KALDIRACAK

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile sözleşmeden çıkmasını ‘hukuksuz’ bulan kadın örgütleri ve barolar kritik karar öncesi davaya katılım çağrısı yaptı. Kadın örgütlerinin yanı sıra İstanbul ve İzmir Baroları da Ankara’da yapılacak Danıştay duruşmasına katılım için araç kaldıracak.

“DANIŞTAY’I GÖREVE DAVET EDİYORUZ. BU KARAR İPTAL EDİLMELİDİR”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) de yayınladığı açıklama ile Danıştay’da görülecek duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre;  TBB Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, ‘tarihi’ olarak değerlendirdiği duruşmaya katılımın son derece önemli olduğuna dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararıyla çıkılmasının Anayasaya ve hukuka aykırı olduğunu belirten Suiçmez, “Kadına yönelik şiddetle mücadelenin sadece avukatların ve kadınların görevi olmadığını, yargının da görevi olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla biz de Danıştay’ı göreve davet ediyoruz. Bu karar iptal edilmelidir” dedi.

‘BU DAVA BİR LAİKLİK, HUKUK VE ADALET MESELESİDİR’

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) da Danıştay’daki duruşma öncesi kadın avukatlardan davaya katılım için yetki belgesi topluyor.

Hedefin bin avukat ile duruşmaya katılmak olduğunu söyleyen EŞİK avukatlarından İdil Yalçıner Şimşek, “Şu an yetki belgesi topladığımız avukat sayısı 500 civarında. Amacımız bin tane avukatla Danıştay’daki davaya girmek istiyoruz. Biz bu davada hukuksuzluk kararı verileceğini düşünüyoruz. Çünkü Danıştay savcısı da bu kararın hukuksuz olduğunu mütalaasında beyan etti. Çünkü bu dava bir laiklik, hukuk ve adalet meselesidir” şeklinde konuştu.

‘500 CİVARINDA AVUKAT YETKİ BELGESİ ALDI’

TBB Başkan Yardımcısı Suiçmez de, duruşmaya katılmak için yetki belgesi alan avukat sayısının 500 civarında olduğunu belirterek, “Yetki belgesi isteyen meslektaşlarımızın, 26 Nisan Salı günü mesai bitimine kadar [email protected]. tr e-mail adresine yetki belgesi bilgilerini gönderebilir” çağrısında bulundu.

Suiçmez duruşmayı daha büyük bir salona aldırmak için de görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

 

 

Kılıçdaroğlu: Bütün kadınlara sözüm var İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyacağız