Daha önce reddedilmişti: Meclis’te kadına yönelik şiddete karşı komisyon kurulacak

Yayın tarihi: 9 Mart 2021 Salı 7:52 pm - Güncelleme: 9 Mart 2021 Salı 11:55 pm

Meclis’te kadına yönelik şiddete karşı komisyon kurulmasına karar verildi. Teklif daha önce AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclis’inde kadına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla komisyon kurulmasına karar verildi.  AKP Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş, Bülent Turan, Özlem Zengin, Emin Akbaşoğlu ve Cahit Özkan imzalı dilekçe Meclis’e gönderildi.

ANAYASA’NIN 98’İNCİ, İÇTÜZÜĞÜN 104’ÜNCÜ VE 105’İNCİ MADDELERİ GEREĞİNCE

Dilekçede, “Kadına yönelik vuku bulan şiddet olaylarının sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak hukuktan siyasete, kurumlardan sivil toplum kesimlerine kadar el birliği içinde tek bir vakanın dahi yaşanmamasını temin edecek çözümlerin tespit edilmesi, mevcut hukuki durumun ortaya konması, uygulamaların değerlendirilmesi ve alınması gereken ek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz” ifadelerine yer verildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun’da kadına yönelik şiddeti işaret ederek, “Meclis’te yeni bir komisyon oluşturuyoruz. Bugün grup başkanımızla konuştum, yeniden böyle bir komisyonu oluşturacağız. Biz bunları ne ana muhalefete ne diğerlerine bırakamayız” demişti.

AKP- MHP OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

CHP , 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde, pandemi döneminde artan kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılması, şiddetin önlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması teklifinde bulundu. Ancak CHP’nin teklifi, 26 Kasım 2020 tarihinde AKP ve MHP tarafından reddedildi. Teklifin reddedilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, kadın cinayetlerini tek tek sıraladı ve önlenebilirliğine dikkat çekti.