Dağlık Karabağ’da anlaşmazlık! Bakü ve Ankara’dan Fransa’ya tepki

Yayın tarihi: 27 Kasım 2020 Cuma 3:47 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2020 Cuma 3:56 pm

Fransa Senatosu’nun 305 oyla hükümeti Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımaya çağıran kararı geniş yankı buldu. Fransa’nın, Karabağ’da 1994 yılındaki sınırların yeniden tesis edilmesini istemesi Azerbaycan ve Türkiye hükümetlerinin tepkisini çekti.

Bakü, söz konusu kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ettiğini öne sürerek, “bir kağıt parçasından ibaret olduğunu” beyan etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Fransa’nın arabulucu ülke olarak yansız ve adil davranması gerektiğini ifade ederek, “Karabağ’daki anlaşmazlığın tarihini, siyasi ve hukuki boyutlarını çarpıtma girişimlerini şiddetle kınıyoruz. Hiçbir güç bu konuda Azerbaycan’ı suçlayamaz ve Azerbaycan birliklerinin bu topraklardan çekilmesini talep edemez” açıklaması yaptı.

Fransız Senatosu’ndan skandal ‘Dağlık Karabağ’ kararı

Azerbaycan parlamentosu da ortak bir kararla Fransa’nın AGİT Minsk Grubu’ndan çıkarılması için hükümete AGİT’e başvurmayı önerdi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da kararı “uluslararası hukukun en temel ilkeleri hiçe sayılıyor” sözleriyle eleştirdi.

‘TARAFLI OLDUĞUNUN DA AÇIK BİR GÖSTERGESİDİR’

Bakanlık, açıklamasında, “Fransa Senatosu’nun bu kararı, tarafsız olması gereken eşbaşkanların yürüttüğü AGİT Minsk Grubu çalışmalarının bugüne kadar meseleye neden çözüm getiremediğinin, nasıl taraflı olduğunun da açık bir göstergesidir” denildi. Rusya’dan ise henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

SORUŞTURMA TALEBİ OLABİLİR

Dağlık Karabağ’a uluslararası güç gönderilmesi fikrinin Minsk Grubu içinde savunulması, işlenmiş savaş suçlarıyla ilgili uluslararası soruşturma yürütülmesinin talep edilmesi, n 1994 yılında belirlenmiş sınırların yeniden tesisinin Minsk Grubu bünyesinde müzakere edilmesi ve kalıcı çözüm için çalışılması, n Türkiye makamlarının çatışmalardaki rolüyle ilgili Avrupalı ortaklarla en uygun yanıtların oluşturulması.