D vitamini takviyesinin koronavirüse faydası yok

Yayın tarihi: 30 Haziran 2020 Salı 2:48 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2020 Salı 2:48 pm

İngiltere’de sağlık uzmanları, D vitamini takviyesinin koronavirüsü önlediğine dair kanıt olmadığını açıkladı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında vitaminlerin etkisi araştırılırken İngiltere’de uzmanlar, D vitamini takviyesinin Covid-19’dan koruduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını aktardı. İngiltere Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE-National Institute of Health and Clinical Exellence), ‘güneş ışığı vitamini’ olarak bilinen D vitamininin, koronavirüsle mücadele bir yararı olmadığını tespit etti.

Enstitüden Paul Chrisp, Covid-19’un tedavisi veya önlenmesi için D vitamininin yararına ilişkin bir kanıt bulunamadığını söyledi. Araştırmaların sürdüğünü sile getiren Chrisp, yeni verilerin de incelendiğini ve araştırmaların güncellendiğini dile getirdi.

“KARANTİNA SÜRECİNDE KULLANILABİLİR”

Beslenme Bilimsel Danışma Kurulu’nun (SACN) yürüttüğü araştırmalar da benzer sonuçların elde edildiği belirtildi. SACN, akut solunum yolu enfeksiyonlarını önlemek için D vitamini kullanımının desteklenmediğini aktardı.

Ancak hem NICE hem SACN, insanların yeterli güneş ışığı alamadığı karantina sürecinde 10 mikrogram D vitamini kullanmanın kemik sağlığı için faydalı olabileceğini aktardı.