Cüneyt Arkın hayatını ve rol arkadaşlarını böyle anlatmıştı

Yayın tarihi: 28 Haziran 2022 Salı 10:49 am - Güncelleme: 28 Haziran 2022 Salı 10:54 am

Türk sinemasının usta ismi Cüneyt Arkın, evinde rahatsızlanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Arkın’ın vefatının ardından hayatını ve rol arkadaşlarını anlattığı röportaj yeniden gündem oldu.

Yeşilçam sinemasının usta isimlerinden Cüneyt Arkın, kalbinin durması sonucu kaldırıldığı hastanede yaşama veda etti. Evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı bildirilen Arkın, 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Son Dakika… Cüneyt Arkın hayatını kaybetti!

Altın Koza’yı “Yılmaz Güney’in hakkı” diyerek reddeden, Fikret Hakan’a şiir yazan, yüzlerce filmle gönüllere taht kuran Cüneyt Arkın’ın hayatını ve rol arkadaşlarını anlattığı röportaj ise yeniden gündem oldu.

Arkın’ın Simge Fıstıkoğlu ile 2016 yılında yaptığı röportajdan bir kare

ALTIN KOZA’YI REDDETMİŞTİ: YILMAZ’IN HAKKIYDI

1972 yılında düzenlenen 4. Altın Koza Film Festivali’nde, jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney’in Baba filmi En İyi Film, Yılmaz Güney ise En İyi Erkek Oyuncu seçilmişti. Ancak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı’nın duruma itirazı sonrası yeniden toplanan jüri, ilk oylamada ikinci olan Yılmaz Duru’nun Kara Doğan filmini En İyi Film, Yaralı Kurt filmindeki performansıyla da Cüneyt Arkın’ı da En İyi Erkek Oyuncu seçtiğini belirtti. Cüneyt Arkın ise ödülü reddetti.

NTV’de “Yüz Yüze”de Simge Fıstıkoğlu’na konuk olan Cüneyt Arkın, ödülü neden reddettiğini açıklamıştı. “O ödül Yılmaz’ın hakkıydı” diyen Arkın, “Şimdi Yılmaz bunu bilirken, aklı başında herkes bunu bilirken, o ödül bana yakışır mıydı? Yakışmazdı. Ben bütün filmlerimde kahramanları canlandırdım. Haksızlığa karşı geldim. Kendime hep şunu sordum. Hayatta da böyle miyim? Filmlerde kahraman olmak, adil olmak, kötünün karşısında olmak çok kolay ama hayatta olabiliyor musun? Ben hep o hesabı yapmışımdır. O ödül, resmen Yılmaz’ın hakkıydı. Yılmaz Güney çok önemli bir insandı. Çok önemli bir sinema adamıydı. Hak ettiği itibarı ona halk iade etti. Türkiye’de halk, sanatçıya gerçek değerini her zaman vermiştir” demişti.

“SİNEMAYI O KADAR ÇOK SEVMEDİM”

Cüneyt Arkın, sinemayı “o kadar da çok” sevmediğini itiraf ederek şunları söylemişti:

“Hep sorarım kendime sinemayı sevdim mi diye. Hayır, ben o kadar çok sevmedim sinemayı ama halkımı çok sevdiğim için halkıma yakışır işler yapmak için uğraştım, durdum. Sinemayı kim seviyorum diyorsa biraz yalan söylüyordur. Sinema sevilecek bir şey mi, lanet bir şey. Bir kadın için ölümü göze alırsınız, işte o sevgidir. Sinema için de ölümü göze aldığınız olur birçok sahnelerde, o sevgi değil işte. Delilik, manyaklık. ”

“FİKRET HAKAN’A ŞİİR BİLE YAZDIM”

Arkın, Fikret Hakan’dan Fatma Girik’e sinemada birlikte rol aldığı oyunculardan da övgüyle söz ederek Fikret Hakan’a yazdığı şiiri anlatmıştı:

“Fikret Hakan’ın oyunculuğunu çok beğeniyordum. Bir filmde beraber oynadık, elim ayağım titriyordu. Çok iyi oyuncudur. Fikret Hakan’ı öz ağabeyim gibi severim. Kitabımda şiir yazdım onun için. Bir de çok önemli ağabeylerimiz oldu oyunculukta. Erol Taş ve Kadir Savun mesela. O kadar özel adamlardı ki, hepsi beyefendi külhanlardı. Onlardan çok şey öğrendim. Öyle zeki ve mizah dolu iki adamdı ki, duruma ve ortama göre çok akıllı espriler yaparlardı.

Fikret Hakan ve Cüneyt Arkın

Kadın oyunculardan Türkan Şoray ve Fatma Girik’le çok film çektim. Fatma’yla hep çok zor filmlerde rol aldık. Zor hikayelerdi, zor aşklardı. Kan davaları, başka meseleler. Zor rolleri paylaştık. ”

Cüneyt Arkın, yaşamını yitiren Fatma Girik’e seslenmişti: Bekle beni Fatma geliyorum…

“YEŞİLÇAM BÜYÜK BİR AİLE GİBİYDİ”

“Biz Yeşilçam’da büyük bir aileydik. Aile gibi olduğumuz için o filmler güzel oldu. Sabah sete gelir, hepimiz kucaklaşır, birinin yüzü gülmüyorsa, bir derdi varsa hemen çözmeye çalışırdık. Oyuncularla hep dostluğumuz oldu. Asla birbirimizi rakip olarak görmedik. Aklımıza bile gelmedi. Bir gün bile benim aklıma herhangi bir oyuncuyla rakip olduğum gelmedi. Nerde görsek birbirimize, öyle büyük sevgi ve saygıyla sarılırdık ki, mesela ben Tarık Akan’la aynı filmde oynadım. Müthiş güzel bir arkadaşlığımız oldu. Biz sinemanın büyük ve güzel günlerini, güzel insanlarla birlikte yaşadık.”

Son Dakika… Cüneyt Arkın hayatını kaybetti!