Cumhuriyet’te ‘çikolata kutusunda 500 bin lira’ iddiasına takipsizlik

Yayın tarihi: 9 Haziran 2023 Cuma 3:27 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2023 Cuma 3:29 pm

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde ‘para karşılığı manipülatif haber’ iddiası için ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde ‘para karşılığı manipülatif haber’ ve Cumhuriyet gazetesi arşivinin satıldığı iddiaları için takipsizlik kararı verdi.

Cumhuriyet Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyesi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Vakıf Yöneticisi avukat Turan Karakaş, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında “manipülatif haber yapma” karşılığında kayıt dışı para alarak “güveni kötüye kullandıkları” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Cumhuriyet gazetesinde çikolata kutusunda 500 bin lira için suç duyurusu

‘ÇİKOLATA KUTUSUNDA 500 BİN LİRA’

Suç duyurusu dilekçesinde, aleyhinde haber yapılması istenen yasanın, ödemenin alındığı tarihlerde henüz yürürlüğe girmemiş olan ve Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenen “e-ticaret kanunu” olduğu anlatılarak, şu ifadelere yer verilmişti:

“Şüpheli Esra’nın anlattığına göre, bu Kanun’un yürürlüğe girmesi halinde, e-ticaret şirketleri ciddi ekonomik yükümlülükler ile karşı karşıya kalacaktı. Bu sebeple, bir e-ticaret firması tarafından şüphelilere, kamuoyu baskısı oluşturarak yargıyı etkilemek ve yönlendirmek amaçlanarak kanun aleyhinde Gazete’de haber yapılması karşılığında kayıt dışı olarak 500 bin TL ödeme yapılmıştır. Söz konusu ödeme şüphelinin anlattıklarına göre, “iki büyük çikolata kutusunun içinde” gazeteye getirilmiştir. Parayı getiren kişi, gazetenin kapısında şüpheli Esra Bozok tarafından karşılanmıştır. Şüpheli Esra Bozok’un kendi beyanına göre x-ray cihazından ve kimlik kontrolünden geçirilmemiştir. Para, kayıt dışı bir şekilde, suça konu olay tarihinde Gazete’nin Genel Yayın Yönetmeni olan şüpheli Arif Kızılyalın’ın makamında verilmiştir. Şüpheli Arif tarafından teslim alınan çikolata kutuları içindeki 500 bin TL, müvekkil şirketin yönetim kurulu üyesi ve idari işler müdürü şüpheli Osman Selçuk Özer’in odasına götürülmüştür.”

Cumhuriyet ve Mollaveisoğlu’ndan ‘para karşılığı manipülatif haber’ açıklaması

TAKİPSİZLİK KARARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetesine yönelik iki başvuruyu sonuçlandırarak kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Cumhuriyet gazetesi başsavcılık kararlarını şu ifadelerle duyurdu: “Birinci konu Cumhuriyet gazetesi yönetici ve çalışanlarına yönelik, Cumhuriyet Vakfı ve gazetemizi çıkaran şirketin herhangi bir kararı olmadan e-ticaret yasasının çıkmaması yönünde para karşılığı yayın yapıldığına ilişkin iddialarla yapılan başvuru üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “kovuşturmaya yer olmadığı”na karar vermiştir.

Yine Cumhuriyet Vakfı ve gazeteyi yayımlayan şirketin herhangi bir kararı olmadan, Cumhuriyet gazetesi arşivinin satıldığı ve dolandırıcılık yapıldığı iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuru sonunda, savcılık dolandırıcılıktan söz edilmeyeceğine karar vermiştir.”