Cumhuriyet’te istifalar sürerken yönetimden çalışanlara uyarı mesajı

Yayın tarihi: 17 Aralık 2021 Cuma 11:36 am - Güncelleme: 17 Aralık 2021 Cuma 4:06 pm

Aykut Küçükkaya ile yollarını ayıran Cumhuriyet gazetesinden dört istifa haberi geldi, yönetim çalışanları uyardı.

Cumhuriyet’te yaşanan işten çıkarmaların ardından genel yayın yönetmenliğinden alınan Aykut Küçükkaya’nın istifası ve gazeteyle tüm bağının kesilmesi yeni ayrılıklar getirdi.

Yayın Koordinatörü Serkan Ozan, editör Cafer Kurt ve muhabir Hazal Ocak gazete ile yollarını ayırdı. Cumhuriyet yazarı Mustafa Kemal Erdemol da Twitter’dan istifa ettiğini duyurdu. Ayrıca Yazıişleri müdürü Olcay Büyüktaş da görevden alındı.

Cumhuriyet yönetimi ayrılıklar sonrası bir çalışanlarına bir mail göndererek, “Gazete içinde gelişmeleri bahane ederek çalışma barışını bozma ve gazetenin yayınını engelleme, geciktirme, baltalama çabası içinde olmak isteyenler varsa, onlara 5447 sayılı İş Yasası’nın birçok maddesinde yer alan işyerinde barışın sağlanmasına ilişkin hükümleri bir kez daha anımsatmak isteriz” uyarısında bulundu.

HAZAL OCAK: UMARIM CUMHURİYET HEP YAŞAR

Gazetenin 11 yıllık çalışanı, kent ve çevre muhabiri Hazal Ocak istifa haberini “Gazetenin gerçek bekçisi Aykut Küçükkaya da ayrıldığına göre bana da yol göründü. 20 yaşında Uğur Mumcu hayaliyle kapısından girdiğim Cumhuriyet Gazetesi’nden bugün itibarıyla ayrıldım. Cumhuriyet’ten mezun oldum. 11 yılda acısıyla tatlısıyla ne çok anı ne çok dostluk biriktirdim. Hepsi çok kıymetli. Şimdi yeni hayaller kurma zamanı. Emeği geçen herkese çok teşekkürler. Vedalaşırken sadece şunu söylemek istiyorum. Son dönemde gazeteden çok yıldız kaydı. Yıldızlar kayarken de dilek tutulur. Benim de dileğim: ‘Umarım Cumhuriyet hep yaşar” paylaşımıyla verdi.

Bu paylaşım üzerine Aykut Küçükkaya, “Muhabirlik gazeteciliğin zirve noktasıdır… Hazal Ocak genç yaşına rağmen hep Uğur Mumcu’nun izinden gitti… Muhabirliğin hakkını sonuna kadar verdi… Bazen abin olarak, bazen müdürün olarak seninle haber için çok tartıştım, kavga ettim… Ancak her gün seninle gurur duydum…” diye yazdı.

Cumhuriyet’ten işten çıkarmalarla ilgili açıklama

SERKAN OCAK: ÇOK YAŞA CUMHURİYET

Serkan Ozan da istifa haberini “Cumhuriyet gazetesinin Cağaloğlu’ndaki binasına girdiğim ilk günün üzerinden tam 23 yıl 5 ay 16 gün geçmiş. Sıcak bir temmuz sabahı başlamıştı bu macera, soğuk bir aralık akşamüstü sona erdi. Büyük gururla, başım dik ayrılıyorum. Geride kalan dostları, anları çok özleyeceğim ama artık yeni bir yola çıkma, yeniden başlama zamanı. Yuvadan uçan her gerçek Cumhuriyetçi gibi söylenecek tek şey kaldı: Çok yaşa Cumhuriyet…” sözleriyle duyurdu.

Cumhuriyet’te yönetime protesto

ERDEMOL, ALEV COŞKUN’U ELEŞTİREREK GİTTİ

Cumhuriyet yazarı Mustafa Kemal Erdemol da Twitter hesabından Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alev Coşkun’u eleştirerek istifa ettiğini açıkladı.

Erdemol istifa açıklamasında şöyle yazdı: “Hoşçakal Cumhuriyet… Emekçi arkadaşlarımız için işinden olan Aykut’u ve giden dostlarımı yalnız bırakamam… Umarım kibrin, otoriterliğin, saygısızlığın, kendini beğenmişliğin, tek adamlığın ‘alev’inden kurtulursun bir an önce.. o ‘alev’e gaz olacağıma işsiz kalırım daha iyi…”

CUMHURİYET’TEN UYARI

Ayrılık sonrası açıklama yapan Cumhuriyet yönetimi, çalışanlarına bir mail göndererek uyarıda bulundu. Yönetimin açıklaması şöyle:

“Değerli Çalışma Arkadaşlarımız, Vakıf Yönetim Kurulumuz ve yetkili kurullarımız, göreve geldiğinden bu yana işletme kurallarını ciddiye alarak, gelecek tasarımları gerçekleştirerek ve bütçe denkliğini sağlamaya yönelik önlemler alarak gazetemizin uzun yıllardan beri zararda olan durumunu ilk kez dengeli hale getirmiştir. Bu süreçte, çalışanların salgın ortamına karşın ücretleri düzenli ödenmiş, maaşlarına olanaklar ölçüsünde zam yapılmış, sağlık sigortası gibi olanaklar da sağlanmıştır.

Ancak, son birkaç aydır yaşanmakta olan siyasi iktidarın neden olduğu ekonomik kriz ve döviz kurlarının önlenemez yükselişi, bütün bütçe planlarımızı ve olağan gidişimizi altüst etmiştir. Bu süreçte kimi önlemlerin alınması gerekçe gösterilerek gazetemiz ve yöneticilerimiz içeriden ve dışarıdan haksız ve dayanaksız saldırılarla karşı karşıya getirilmiştir.

Gazetemizde yaşanan son süreç içinde:

– Kimi arkadaşlarımız işten ayrılma durumunda alacakları kıdem tazminatlarının tutarının tespitinden ve belirlenen taksitlendirme düzeninden sonra, kendi özgür iradeleri ile ikale anlaşmaları imzalamaktadırlar.

– Gazetemizde çeşitli gelişmeleri bahane eden bir grup çalışan bu sözleşmelerin iptal edilmesini istemektedir.

Karşılıklı teklifler sonucu oluşan ve kişilerin özgür iradesi ile imzalanan bu sözleşmeleri hukuken tek taraflı iptal etme hakkımız yoktur.

Gazetemizin çalışanlarının çok büyük bir çoğunluğu işyerindeki çalışma barışının bir an önce sağlanmasını istemektedirler.

– Gazete içinde gelişmeleri bahane ederek çalışma barışını bozma ve gazetenin yayınını engelleme, geciktirme, baltalama çabası içinde olmak isteyenler varsa, onlara 5447 sayılı İş Yasası’nın birçok maddesinde yer alan işyerinde barışın sağlanmasına ilişkin hükümleri bir kez daha anımsatmak isteriz.

– Sütun sahibi kimi yazarlarımıza gazeteden istifa etmeleri için içeriden ve dışarıdan baskı yapıldığına ilişkin duyumlar bulunmaktadır. Gazetemizin geleceğe taşınması sorumluluğunu ve birikimini, kamuoyundaki değerini yitirtmeye yönelik bu davranışlar kabul edilemez niteliktedir.

– Şu anda, her gün yükselen döviz kuru nedeniyle artan maliyetler karşısında, gazetenin yaşamasını sağlamak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Cumhuriyet gazetesi bir bütündür. Tüm kışkırtmalara, siyasi baskılara, büyük ekonomik çalkantıya karşın, çalışanlarımızın emeklerinin karşılığının aksamadan ödenmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

İlkeleri, güncel haberciliği ve düzeyli yorumculuğu ile dimdik ayakta olan gazetemiz ve büyük atılım gerçekleştirmiş olan Cumhuriyet portal, temel çizgisinde yayınlarına ve yoluna devam edecektir.”

Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet gazetesindeki görevinden alındı