‘Cumhuriyetin Divası’ Müzeyyen Senar, ölümünün altıncı yılında anılıyor

Yayın tarihi: 8 Şubat 2021 Pazartesi 11:02 am - Güncelleme: 8 Şubat 2021 Pazartesi 11:02 am

Türk sanat müziğinin unutulmaz ismi, ‘Cumhuriyetin Divası’ Müzeyyen Senar vefatının altıncı yılında anılıyor.

Türk sanat müziğinin en önemli isimlerinden, söylediği şarkılara yeniden hayat veren Müzeyyen Senar 8 Şubat 2015’te İzmir’de yaşamını yitirdi. Vefatının üzerinden 6 yıl geçen Senar, sanat hayatı boyunca 500 plak ve albüm yaptı.

1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanını alan Senar, Atatürk’le tanışmasını merhum gazeteci Savaş Ay’a şöyle anlatmıştı:

“Kendimi çok mutlu hissettim. Gözümün önünde Ulu Önder, ben ve şarkılar vardı. ‘Gel bakalım hanım kızım. Otur şöyle yanıma.’ dedi. Çekine çekine oturdum. Atatürk, ‘Bu ne güzel ses. Hadi bakalım durma, devam bakalım.’ dedi.”

MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?

Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Gököz köyünde 16 Temmuz 1918’de dünyaya geldi. Geçim sıkıntısı yaşayan ailesiyle 1930’da İstanbul’a göç eden usta sanatçı, Mekteb-i Fakire’de eğitime başladı.

Dönemin türkülerini henüz 6 yaşındayken hatasız söyleyen Senar, anne ve babasıyla gittiği bir düğünde şarkı okumasının ertesi günü kekelemeye başladı. Sanatçının “nazar” diye adlandırdığı ve 10 yıl süren bu kekemeliği, iyi şarkı söylemesine mani olmadı. Senar, müzik öğretmeninin kendisini keşfetmesi üzerine annesinin teşvikiyle 1931’de Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne kaydoldu ve burada Emin Ongan ile Necati Tokyay’dan usul, nota ve makam eğitimi aldı.

Bir yıl sonra Şark Musiki Cemiyeti’nde Hayriye Örs ve Kemal Niyazi Bey’den ders alan sanatçı, aynı dönemde Selahattin Pınar, Yesari Asım Arsoy, Osman Nihat Akın, Lem’i Atlı gibi bestekarlarla tanıştı. Müzeyyen Senar, 1932’de İstanbul Radyosu’na girdi ve böylece şöhretin kapısını araladı. Senar’ı, genç yaşta yaptığı evliliği ve çocuğu dahi, kendisi için bir yaşam biçimi haline gelen müzikten koparmadı.

Senar’ın programını dinleyen, dönemin ünlü gazinocularından İbrahim Dervişzade, gazinonun 1933 yaz sezonunun yıldızlar programına sanatçıyı da aldı. Senar, fasıl değil solo programı yapma şartını öne sürdü ve Türk gazino tarihinde solistlik müessesesini ilk başlatan müzisyen oldu.

Ünlü sanatçının müzik alanındaki kabiliyeti, radyodan yükselen nağmeleri Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez Atatürk’ün huzurunda Dolmabahçe Sarayı’nda şarkı söyledi. İlk kez aldığı böyle özel bir davet karşısında heyecandan eli ayağı birbirine dolaşan Senar, salonun bir tarafında kendisi, bir tarafında saz heyeti şarkılarını seslendirdi.

Çok geçmeden ilk taş plağını da çıkaran Müzeyyen Senar, Yesari Asım Arsoy’un “Ümitlerim Hep Kırıldı, Yarim Artık Gelmeyecek” parçasını kaydetti. İstanbul’un birçok ünlü gazinosunda sahne alan Senar, radyo programlarını 1941’e kadar devam ettirdi. Özellikle 1950’li yılların en başarılı şarkıcısı olan Müzeyyen Senar, Arap filmlerinin dublajında Münir Nurettin Selçuk’la birlikte şarkı söyledi. Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Nasreddin Hoca Düğünde (1940) filmiyle oyunculuğa da başlayan sanatçı, kamera karşısına geçen ilk şarkıcı oldu.

“Cumhuriyetin Divası” olarak anılan Senar, Sihirli Define (1950), Ana Yüreği (1969), Sevgili Hocam (1972) ve Analar Ölmez (1976) filmlerinde rol almasının yanı sıra, pek çok filme de şarkılarıyla eşlik etti. O yıllarda bir ilki de gerçekleştirerek ilk yurt dışı konserini 1947’de Paris’te veren Müzeyyen Senar, uzun soluklu sanat hayatına, 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu’ndaki konserle noktayı koydu. Usta sanatçı o dönemden sonra son konserini ise 5 Eylül 2006’da İstanbul’daki Sepetçiler Kasrı’nda verdi.

Aynı zamanda 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 72. sanat yılını İstanbul Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda kutlayan Senar’a, sahnede Emel Sayın, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Sibel Can, Halit Kıvanç gibi ünlü isimler eşlik etti. Senar’ın ayrıca daha sonra Sezen Aksu, Tarkan, Nükhet Duru, Ajda Pekkan, Şebnem Ferah, Kubat, Levent Yüksel ve kızı Feraye ile düet yaptığı “Bir Ömre Bedel” albümü büyük ilgi gördü.

Hayatı boyunca yaklaşık 500 plak ve albüm yapan Senar, geç verilen bir unvan olması sebebiyle ilk başta reddetse de 1998’de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2006 yılında İzmir’deki evinde felç geçiren Senar, 8 Şubat 2015’te zatürre nedeniyle kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 97 yaşında vefat etti. Senar’ın cenazesi 10 Şubat Salı günü İstanbul’daki Bebek Camisi’ndeki namazın ardından İstanbul’da toprağa verildi.