Cumhuriyetçi parti ön seçimlerinde ‘Trump’ etkisi

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:37 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:37 pm

ABD’deki Cumhuriyetçi Parti seçimlerinde Donald Trump destekçisi adayların başarısı dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Parti, 16 Ağustos’ta Wyoming ve Alaska’da yapılan ön seçim yaptı. Ön seçimden çıkan sonuçlar ABD’de ‘Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’deki zaferi’ olarak yorumlandı.

Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerine hile karıştırıldığı iddiasına karşı çıkan ve 6 Ocak Kongre baskını nedeniyle aleyhine oy kullanan kendi partisinden kongre üyelerine karşı desteklediği adaylar, ön seçimlerde dikkat çeken bir başarı sağladı. Eski ABD Başkanı’na parti içinde karşı çıkan isimlerin ise ön seçimlerde elendiği görüldü.

Bu durum, “Trump’ın geri dönüşü” şeklinde yorumlara neden oldu.

Kongre’de Demokratların safında Trump aleyhine oy kullanan 10 Temsilciler Meclisi üyesinden sadece 2’si kasımda yapılacak ara seçimlere girmeye hak kazanırken 8’i ön seçimleri kaybetti veya hiç girmemeyi tercih etti.

Trump’ı parti içinde en çok eleştiren Wyoming’in Cumhuriyetçi milletvekili Liz Cheney ise rakibi Harriet Hageman’e karşı sandıktan çıkamadı.

Wyoming’de Trump’ın desteklediği Hageman, oyların yüzde 66’sını alarak, ipi göğüslerken Cheney’nin yüzde 26 oy oranında kalarak elenmesi, Trump’ın parti içinde kendisine karşı çıkanlara yönelik intikamı olarak değerlendirildi.

Trump’ın avukatı 2020 seçimleriyle ilgili jüri karşısında ifade verdi