Cumhuriyet Gazetesi’ne bir haftalık ilan cezası!

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2022 Cumartesi 9:32 am - Güncelleme: 6 Ağustos 2022 Cumartesi 9:32 am

Cumhuriyet Gazetesi’nin resmi internet sitesine, başka bir ajanstan alınan haberi yayımladıkları için açılan davada bir haftalık ilan cezası verildi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bir yurttaşa sosyal medyada beğendiği paylaşım üzerine dava açtı. Bu haberi başka bir ajanstan alarak yayımladığını ifade eden cumhuriyet.com.tr’ye ise iktidarın sopası değdi. Cumhuriyet’in internet sitesine bir haftalık ilan cezası verildi.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberi şöyle:

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bir yurttaşa sosyal medyada beğendiği paylaşım üzerine dava açtı. Bu olayı, başka bir ajanstan alarak haberleştirdiğimiz için Basın İlan Kurumu, internet sitemize bir haftalık ilan cezası verdi.

cumhuriyet.com.tr’de yer alan bir haber nedeniyle Basın Ahlak Esaslar’ını ihlal ettiği gerekçe gösterilerek internet sitemize yedi günlük ilan kesme cezası verildi.

8 Mayıs 2022 tarihinde cumhuriyet.com.tr’de “Aydınlı kadın, Fahrettin Altun’la ilgili bir paylaşım beğendi: ‘Hakaret’ davası açıldı” başlıklı bir haber yayımlandı. Bundan dokuz gün sonra 17 Mayıs’ta, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Basın İlan Kurumu’na (BİK) şikâyet dilekçesi verdi. BİK tarafından “basın ahlak esasları hakkında savunma” istenmesi üzerine gazetemizin avukatları bir savunma yaptı.

HABER BAŞKA BİR AJANSTAN ALINDI

Savunmada, haberin başka bir ajanstan alındığının altı çizildi. Ayrıca, şahsi yorum veya söylem yapılmadığı için Basın ve Ahlak kurallarının ihlal edilmediği vurgulandı. Yapılan savunmanın ardından BİK, internet sitemiz hakkında yedi günlük ilan kesme cezası verdi.

Kararı Cumhuriyet’e değerlendiren avukat Cihan Arık, “Söz konusu karar İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesi bakımından ifade özgürlüğüne aykırıdır. İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun esaslı temellerinden biridir. Toplumun ilerlemesi ve her bir bireyin gelişimi için temel koşullardan birini oluşturur” ifadelerini kullandı.

Herkesin açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip olması gerektiğini vurgulayan Arık, şunları söyledi: “Yapılan bu işlem AİHS ve anayasanın 26. maddesi kapsamında aykırı bir karardır. Ortaya çıkan bu keyfiyet, iktidarın hukuku olduğunu ispat etmektedir. İktidar kendi ve yandaşlarına ait bu hukuk rejimini her şeyin üstünde tutuyor. Bu, evrensel hukuk ilkeleriyle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.”

Yanardağ ‘Nereye harcıyorsunuz?’ diye sordu, RTÜK’ün yanıtı para cezası oldu