ABD Senatosu’nun ‘yaptırım’ kararına Türkiye’den tepkiler

Yayın tarihi: 11 Aralık 2019 Çarşamba 9:03 pm - Güncelleme: 12 Aralık 2019 Perşembe 12:48 am

Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı, ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. 2019’un son kabine toplantısı sonrası kararı değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Kongre’den bu tasarı geçse de, geçmese de S-400’le ilgili süreç devam edecek” dedi. Bakan Akar ise F-35’lerle ilgili yaptığı açıklamada “S-400 tedariki nedeniyle F-35 programı dışında bırakılmamız halinde başka arayışlara girmek zorunda kalacağız” dedi.

ABD Senatosu, ‘Türkiye’ye yaptırım’ tasarısını onayladı! Pakette Erdoğan ve ailesi de var

2019’un son kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamalarından satır başları:

Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası düzeyde devam eden temasları çerçevesinde, önümüzdeki hafta Cenevre’de küresel mülteciler forumuna eş başkan olarak katılımı planlanmakta.

(Dörtlü Suriye Zirvesi) Suriye toplantısının ikincisi Şubat’ta İstanbul’da olacak.

Turizm gelirleri artıyor, 50 milyon turist hedefi uzak değil.

Yarın Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülleri verilecek.

(Barış Pınarı Harekatı) ABD ve Rusya ile anlaşma sonrası gelişmeler izleniyor. Güvenli Bölge’nin kurulması için BM ile çalışma sürüyor. Mültecilerin dönüşü, BM’nin belirlediği üç ana kritere göre olacak. Güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde dönüşler sağlanacak.

“ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞECEK”

Cumhurbaşkanımınızın birazdan Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi olacak.

(Suriye’de anayasa çalışması) Rejimin özgür seçimden kaçtığını gayet iyi biliyoruz.

(Libya’da siyasi karışıklık) Siyasi sürecin BM çatısı altında yürümesi için çalışacağız.

(Siyasette mal varlığı tartışması) Cumhurbaşkanımızın mal varlığı, mal beyanı bellidir.

DAVUTOĞLU AÇIKLAMASI

(Feyzullah Kıyıklı’nın Davutoğlu ve Babacan’ı ziyareti) Feyzullah Kıyıklık, AK Parti’de yıllarca siyaset yapan bir büyüğümüz. Şu an kendisi AK Parti’de değil. Erdoğan’ın bu konuda bir talimatı olmamıştır. Kendi açıklamasında ne amaçla gittiği belirtiliyor. Herhangi bir görevlendirme söz konusu değildir.

(ABD ile F-35 gerilimi) Teknik ya da savunma sanayi mevzu olmaktan çıkmış, tamamen Amerikan iç siyasetinin bir konusu haline gelmiş durumda. Kongre üyeleri konuyu tamamen siyasileştirdi.

(Avrupa’dan füze alımı tartışması) Türkiye SAMP-T almayacağım demedi süreci Avrupa yavaşlattı.

(Trafikte çakarlı araç kısıtlaması) Eskiye göre 50’ye 1 oranında azalma söz konusu oldu.

(Doğa Koleji’nde maaş krizi) Öncelik öğrencilerin mağduriyetlerini önlemek. Milli Eğitim Bakanlığımızın bir hazırlığı var. Umarız bu süreçten çıkarlar, mali sorunlarını çözerler.

ABD’DEKİ YAPTIRIM TASARISI

(Türkiye’ye ambargo uygulanmasına yönelik tasarı ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu’nda onaylandı, ne demek istersiniz?) Bunun bizim S-400 kullanmamıza dönük bir tepkisi olmayacaktır. Kongre’den bu tasarı geçse de, geçmese de S-400’le ilgili süreç devam edecek. Bunlar ihtimal dahilindedir. CAATSA’da seçilmesi gereken maddeler var biliyorsunuz. Sayın Trump’ın iyi niyette olduğunu biliyoruz. Kongre’den geçmiş bir yasa olduğu için eli kolu bağlı. Yaptırım tasarısında bulunan 12 maddeden hangilerini seçeceği de başkana kalmış bir şey.

AKAR: BAŞKA ARAYIŞLARA GİRMEK ZORUNDA KALACAĞIZ

ABD ile yaşanan F-35 krizi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Akar, “S-400 tedariki nedeniyle haksız ve stratejik ortaklık ruhuna aykırı bir şekilde F-35 projesi dışında bırakılmamız halinde ihtiyacımızı karşılamak ic¸in doğal olarak başka arayıŞlara girmek zorunda kalacağız.” dedi.

Akar ayrıca, “FETÖ temizlendikçe güçlenen silahlı kuvvetlerimiz, milletimizle bütünleşerek, bugün her zamankinden daha etkin, caydırıcı ve saygın bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. Amacımız bu şanlı üniformayı tek bir hainin bile taşımasına izin vermemektir” dedi.