Cumhurbaşkanlığına göre panik yapacak bir durum söz konusu değil!

Yayın tarihi: 26 Eylül 2019 Perşembe 7:30 pm - Güncelleme: 26 Eylül 2019 Perşembe 7:41 pm

İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Biz olaya şu anda kamu açısından bakıyoruz. Bütün İstanbul’un yönetilmesiyle alakalı şu anda tüm tedbirler alınmış durumda. Burada panik gerektirecek asla hiçbir şey söz konusu değil” dedi.

Deprem anındaki panik kameralara böyle yansıdı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ile birlikte Avcılar’da depremin etkisiyle minaresi yıkılan camide incelemelerde bulunan Fuat Oktay, ” İstanbul ve Türkiye deprem bölgesi. Zaten bu olacak mı olmayacak mı şeklinde bir şeyimiz de yok. Bu depremin olmasıyla alakalı, her an olabilir diye yıllardır bildiğimiz bir şey” dedi. Oktay’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

Can ve mal kaybı var mı? Ekrem İmamoğlu’ndan son açıklama

“5.8’lik bir deprem, Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler. Çok ciddi bir hasarımız yok çok şükür, can kaybımız yok. Şu ana kadar bize gelen bilgilerde deprem kaynaklı çok ciddi bir yaralanma söz konusu değil. Hepsi de güzel haberler. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, ilçe belediyelerimize kadar tamamı valiliğimiz şu andaki başkanlığında herkes teyakkuz halinde. Şu anda da AFAD’da hepsi görevlerinin başında. Her an her türlü aktivite an ve an takip ediliyor. Burada da oraya geçeceğiz. Bugün ve yarın çok daha yakından takip ediyor olacağız. Marmara açıklarında biliyorsunuz. Zaten orada Kuzey Anadolu fay hattımız var. Bunu herkes biliyor. İstanbul ve Türkiye deprem bölgesi. Zaten bu olacak mı olmayacak mı şeklinde bir şeyimiz de yok. Bu depremin olmasıyla alakalı, her an olabilir diye yıllardır bildiğimiz bir şey. O çerçevede 5.8’lik bir depremi yaşadık. Hazırlıklı olmak her zaman önemli.”

TOPLANMA ALANLARI

Oktay, “Toplanma yerleriyle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız da bugün gerekli açıklamayı yaptılar. AFAD’ın internet sitesinde de yine bunlar ilan ediliyor. Toplanma alanlarımız zaten her zaman var. Bizim basından da ricamız şu; genelde toplanma yerleri ilan edildiği zaman orada her hangi bir yerden, 2 bin 800 tane toplanma alanımızdan bir tanesinin resmini bulup, ‘burada her hangi bir şey yapıldı’ diye, toplanma yeri yokmuş gibi bir senaryonu Türkiye’nin ve İstanbullunun gündemine getirmek bence haksızlık olur. Buradaki çalışmalar şu; biz her gün bir önceki güne göre yapısal anlamda daha hazırlıklı gidiyoruz. Kamu binalarında bu anlamda ciddi çalışmalarımız var. Kamu binalarımızda, okullarımızda hemen hemen yüzde 92’ye varan çok ciddi bir şekilde yenilenmeden geçirdik. Ve depreme dayanıklılık testinden geçirdik. Her hazır olan kamu binası ve okul aynı zamanda bir barınma alanıdır. Böyle düşünün. Oralarda hazırlık artıkça, açık alanlardaki hazırlıklara artık ihtiyacınız kalmaz. Açık alanlardaki o hazırlıklara artık ihtiyacınız kalmaz. Daha az miktarda hazır olunur. Bizim için önemli olan toplam senaryoya göre ihtiyacımız olan toplanma yerleri hazır mı değil mi? Bizim bilgimiz dahilinde hazır” şeklinde konuştu.