AKP’den S-400’lerle ilgili iki günde iki farklı açıklama

Yayın tarihi: 11 Şubat 2021 Perşembe 10:09 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2021 Perşembe 10:22 pm

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Rus S-400 sistemleri konusunda geri adım atmayacağını söyledi. Öte yandan dün, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında gerginliğe yol açan Rus hava savunma sistemi S-400’ler hakkında, Yunanistan ve eski Varşova Paktı ülkelerini örnek vererek “Sürekli kullanacağız diye bir şey yok.” demişti.

Çözüm yollarımızı önererek müzakere halinde olacağız diyen Kalın, önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden ile bir görüşme yapacağını söyledi.

İbrahim Kalın’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

– S-400 kararı bir gecede alınmadı. Biz bunu ABD’li mevkidaşlarımıza anlattık. Bizim S-400 anlaşmasını imzalamamız CAATSA yaptırımlarından yaklaşık 4 ay öncedir. Hukuki açıdan bakılırsa söyledikleri tutarsız oluyor. ABD tarafı bu konuda şimdiye dek herhangi bir müzakereye girmeyeceklerini söyledi. Türkiye, Rus S-400 sistemleri konusunda geri adım atmayacak.

– Stratejik fotoğrafı doğru bir presvektifle okuduğumuzda bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. ‘Neden Rusya ile böyle bir anlaşma yapıyorsunuz’ meselesine dönüştü. Rusya bizim coğrafyamızın önemli bir aktörü. Nasıl ilişki kurduğunuz önemli.

– Çözüm yollarımızı önererek müzakere halinde olacağız. Önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanımızın Biden ile bir görüşmesi olabilir.

– (Osman Kavala) ABD’nin bu yargı sürecine saygı göstermesi gerekir. Devam eden bir süreç var. Dışişleri Bakanlığımız buna gerekli cevabı verdi.

– Biden yönetimi yeni adımlar atacaklarını söylediler. İlk teması geçen hafta ben yaptım ABD tarafıyla. Ortak hareket edebileceğimiz konuları konuştuk. S-400 ve F-35 konularını, FETÖ ve PYD/YPG desteğini de görüştük. CAATSA yaptırımlarını da ele aldık. Bunlar ABD ile ilişkilerimizi geriyor. Bu konular Obama döneminde başladı, Trump döneminde devam etti. Türkiye ile ilişkilerini önemsediklerini görüyoruz. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile önümüzdeki günlerde yine görüşmelerimiz olacak.

– Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu olmasa Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG’nin terör koridoru oluşacaktı. ABD’nin PYD/YPG desteği artık sonlanmalıdır. FETÖ’ye desteği bitmelidir.

– Kongre’yi basanlara terörist dediler. ABD’nin artık bu gerçeği görmesi lazım. Türkiye’nin ulusal güvenlik noktalarını bilmesi lazım. FETÖ konusunda da adım adım mesafe alacağımızı düşünüyorum. PKK/YPG ve FETÖ ile mücadele bizim için ulusal güvenlik meselesi.

– Stratejik fotoğrafı doğru bir presvektifle okuduğumuzda bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. ‘Neden Rusya ile böyle bir anlaşma yapıyorsunuz’ meselesine dönüştü. Rusya bizim coğrafyamızın önemli bir aktörü. Nasıl ilişki kurduğunuz önemli. Çözüm yollarımızı önererek müzakere halinde olacağız. Önüzümdeki günlerde iki ülkenin dışişleri bakanları görüşecek. Önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanımızın Biden ile bir görüşmesi olabilir.