Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı erken seçim kurtarır mı? – 5. BOYUT

Yayın tarihi: 5 Aralık 2020 Cumartesi 3:49 pm - Güncelleme: 5 Aralık 2020 Cumartesi 3:49 pm

Merdan Yanardağ’ın hazırlayıp sunduğu 5. Boyut programının konukları, Hukukçu ve İstanbul Barosu eski başkanı Turgut Kazan, CHP PM üyesi Eren Erdem, Gazeteci – Yazar Fikret Bila ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık oldu.

CHP PM üyesi Eren Erdem, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi iken, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın tutukluluğunu eleştirdiği için tartışmalara neden olan ardından üyeliğinden istifa eden Bülent Arınç çıkışının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 48 saat boyunca sessi̇z kalmasının altinda yatan nedeni̇ açıkladı.

Erdem, “Saray 48 saat boyunca Bülent Arınç’a tepki göstermiyor, en ufak bir eleştiri yapmıyor, 48 saat sonra da tepki gösteriyor. O 48 saat içinde Recep Tayyip Erdoğan’ı kimler ne ile tehdit etti? Tehdit dışında nasıl ikna edilecek? Bugünkü modeli sürdürmesi halinde ülkenin iflas edeceğini O da biliyor. Bu nefret dili, hukuksuzluklar ya da kurumların tek elde toplanması noktasında bu iradenin devamı halinde bu ülkenin iflas edeceğini O da biliyor” ifadelerini kullandı.

“ERKEN SEÇİM ERDOĞAN İÇİN ÇIKIŞ YOLU”

Hukukçu ve İstanbul Barosu eski̇ başkanı Turgut Kazan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olası bi̇r seçi̇mde hangi̇ koşullarda aday olabileceğini açıkladı.

Kazan, “Erken seçim aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan için de bir çıkış yoludur. Çünkü 2 kere seçilmiştir ve Anayasa hükmü açıktır. Sistemin değişmiş olması, 2 kere seçilmiş Cumhurbaşkanı seçilmiş olmasını ortadan kaldırmaz. Geçici bir madde konmamıştır ve özel bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle normal bir seçime girmesi mümkün değildir. Belki Yüksek Seçim Kuruluna güveniliyor fakat Kurul’dan hangi kararın çıkacağı belli olmaz, o yüzden en doğrusu. Meclis erken seçim kararı alırsa ancak o zaman Sayın Erdoğan bir kez daha seçime katılabilir. Aksi halde normal zamanda seçime girme hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.