Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kabore’den ortak basın toplantısı

Yayın tarihi: 11 Nisan 2019 Perşembe 5:34 pm - Güncelleme: 11 Nisan 2019 Perşembe 5:34 pm

Cumhurbaşkanı Erdoğan:, Sudan’da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili “Milli uzlaşı temelinde ve barış içinde Sudan’ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore ortak basın toplantısı düzenledi.

Özel sektörü ticaret alanında yatırıma teşvik ediyoruz. 200 civarında Burkina Faso’lu öğrenciyi ülkemizde ağırlıyoruz. Terörle mücadelede işbirliğini sürdüreceğiz. Afrika ile ilişkilerimize özel önem veriyoruz. Afrikalı dostlarımız kendi sorunlarına yine kendi hassasiyetleri, kendi dinamikleri çerçevesinde çözüm üretecek birikime fazlasıyla sahiptir. Kalkına yardımlarını sürdürüyoruz. İki ülke arasında imzaladığımız anlaşmalar ilişkilerimizi sağlamlaştıracak. En yakın zamanda iade-i ziyaret yapacağız.

Kabore’nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

 

İlk kez bir Cumhurbaşkanı seviyesinde Burkina Faso, Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiriyor. Son derece yapıcı ve verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Karşılıklı olarak Türkiye’de ve Burkina Faso’da terörün yer almaması konusunda işbirliği yapmaya karar verdik. Türkiye’ye misafirperverliği için teşekkür etmek istiyorum.

 

SORU-CEVAP

Soru: 5 milyon dolarlık bir yardımı sağlayacağınızı ifade ettiniz. Burkina Faso, terörle mücadele konusunda Türkiye’nin nasıl bir desteğini görebilir?

Cevap: (Erdoğan) Terörle mücadele konusunda, Burkina Faso’ya 5 milyon dolarlık yardımımızı gerçekleştireceğiz.

Soru: Sudan’daki olayları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: (Kabore) Darbe girişimlerini destekleyemeyiz. Birçok hareketin halk içerisinde, Sudan’da gerçekleştiğini biliyoruz. Konuyla ilgili henüz net bilgilere sahip değilz. Ama

 

(Erdoğan) Dünya bir garip dünya. Darbeye karşı olduklarını söyleyenlerin darbecilerle daha sonra nasıl koyun koyuna oturduklarını görüyoruz. Sandıkla gelen ama darbeyle muhattap olan bir insanım. Darbenin neler götüreceğini iyi bilirim. Sudan bizim köklü tarihi ilişkilerimizin olduğu bir ülke. Bu köklü ilişkilerimizin tabii ki devamından yanayız. Temennim odur ki suhuletle, bir kardeşlik ağı içerisinde Sudan bu işi başarmalı ve normal demokratik süreci çalıştırmaya girmelidir diye inanıyorum.  Milli uzlaşı temelinde ve barış içinde Sudan’ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir. Sayın Ömer Beşir’le ilgili çok değişik haberler gelmektedir. Evinde midir veya bir başka yerde midir, sağlıklı bir bilgi vermemiz söz konusu değil.