Cumhurbaşkanı danışmanı: Erdoğan büyükelçiler konusunda kararlı

Yayın tarihi: 25 Ekim 2021 Pazartesi 2:15 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2021 Pazartesi 2:25 pm

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, Erdoğan’ın 10 Büyükelçi için yaptığı ‘istenmeyen insan’ açıklaması için “Erdoğan büyükelçiler konusunda çok kararlı” açıklamasında dedi.

BBC Newshour’a konuk olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, “Büyükelçiler sınır dışı edilecek mi?” sorusuna “Doğrusu bilmiyorum, Erdoğan çok kararlı ve Türkiye’nin hakarete uğradığı düşüncesinde” yanıtını verdi, Türkiye dışında başka Avrupa ülkelerinin de AİHM kararlarına uymadığını iddia etti.

Röportajın ilgili kısmı şu şekilde:

Çevik: “Bu meseleye karışmış ülkelerden bu büyükelçiler, ülkelerine danışmayıp kendi başlarına hareket etmişlerse… bu çok garip olur. Dahli olan ülkeler çıkıp konuşmalı.”Sunucu: Yani 10 büyükelçinin kendi başlarına hükümetlerine danışmadan böyle bir şey yapmayacağını rahatlıkla varsayabiliriz. İki yıl önce Osman Kavala’nın makul bir şüphenin olmaması gerekçesiyle derhal serbest bırakılmasına dair AİHM’de alınan karara dikkat çekiyorlar. Basitçe Türkiye’nin bu karara uymasını söylüyorlar”

Çevik: Bu daha önce başka bir yerde karşılaşılmış bir şey mi? Hiç NATO ülkesinde böyle bir şey yaşandığını duydunuz mu?

Sunucu: Peki Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi, AİHM kararlarının uygulanmasını öngören bir ülkenin böyle bir kararı görmezden gelmesi görülmüş bir şey mi?

Çevik: Daha önce böyle ülkelerin kesin kararları yok saydığı hiç olmadı mı geçmişte? Yani, bu meşrudur ya da bizim yaptığımız budur demiyorum ama, diğer ülkeler de benzer şeyler yaptı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutuklu Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebiyle açıklama yapan 10 büyükelçiyle ilgili olarak “İstenmeyen kişi ilan edilmeleri için gerekli talimatı dışişleri bakanımıza verdim” demişti.

Erdoğan’ın ’10 büyükelçi’ açıklaması Almanya’nın gündemine bomba gibi düştü!