Cumhur İttifakı’nda kriz! ’50+1 Cumhurbaşkanımıza tuzaktı’

Yayın tarihi: 16 Kasım 2021 Salı 1:13 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2021 Salı 1:22 pm

Cumhur İttifakı’ndan seçilme şartı olan yüzde 50+1’e yönelik farklı sesler geldi. MHP lideri Bahçeli 50+1’i savunurken, AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar “Cumhurbaşkanımıza tuzaktı” dedi. 

AKP kanadından gelen açıklamalar cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy alma şartını yeniden gündeme getirdi. Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de konuyla ilgili ilgili açıklaması da “İttifakta 50+1 krizi mi var?” sorusunu akla getirdi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, geçen hafta yaptığı görüşme sonrasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “50 1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50 1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş” dediğini aktarmıştı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek de “50 1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak” açıklamasını yapmıştı.

BAHÇELİ ‘SİSTEMİN TEMELİ’ DEDİ

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli de konuya değindi ve şunları söyledi: “Yüzde 50 +1 oyla cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya örnek olacak şeklidir. muhtar, belediye başkanı, milletvekili seçmiyoruz. Yüzde 50+1’i eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigaldir. Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Sayın Cemil Çiçek, önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini, Türkiye’yi kaosa sürükleyeceğini iddia ediyor. Bu tuhaf sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye’nin kaostan kurtulduğunu ne çabuk hafızanızdan çıkardınız. FETÖ’cü Fehmi Koru da aynı şeyleri söylüyor. Bu tartışma gereksiz ve yersizdir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin derinlik ve işlerlik kazanması için çabalamak varken, farklı bir tartışma sayfası açmak, sistemi zedeleyecektir.”

“50+1 CUMHURBAŞKANIMIZA KURULMUŞ BİR TUZAK”

AKP MKYK Üyesi ve eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar ise 50+1 şartı için “tuzak” yorumunu yaptı. Tayyar, sosyal medya hesabından şöyle yazdı: “Geçmişte karşı çıkmış, ağır eleştirilere muhatap olmuş biri olarak söz hakkım var. 50+1, Cumhurbaşkanımıza ve sisteme kurulan tuzaktı. Düzeltilebilirdi, vakti geçti. Yeni tartışma, seçimle ilişkilendirilir. Kazanmaya odaklanmalı, kazanınca biz değiştirmeliyiz.”

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERE BU SİSTEMLE GİDİLECEK

Öte yandan dün partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrasında konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise “Cumhurbaşkanlığı sistemi de meşrudur parlamenter sistem de” demiş ve önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidileceğini söylemişti.

Karamollaoğlu “mesafeli” görüşmeyi anlattı! Anlaşamadık