Cumartesi Anneleri’nin avukatı Murat Çelik’ten gözaltında saldırıya uğramasıyla ilgili suç duyurusu

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2023 Perşembe 4:43 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2023 Perşembe 4:43 pm

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda geçen hafta düzenlemek istediği 954. haftadaki eyleminde gözaltına alınan ve gözaltı sürecinde şiddete uğrayan Avukat Murat Çelik, saldırıya yönelik suç duyurusunda bulundu.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda geçen hafta yapmak istediği 954’üncü eyleminde polis müdahale etti Bu sırada gözaltına alınan ve gözaltı sürecinde şiddete uğrayan Avukat Murat Çelik, saldırıya ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Hukuk dernekleri de gözaltı sürecinde yaşananlar ve Cumartesi Anneleri’nin geçen hafta engellenen eylemiyle ilgili İstanbul Adliyesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği temsilcileri katıldı.

“954 HAFTADIR DEVAM EDEN BİR İŞKENCE VAR”

Açıklamada konuşan avukat Murat Çelik, saldırının gerçek muhatabının Cumartesi Anneleri olduğunu söyledi. Çelik, şunları dile getirdi:

“Cumartesi günü gerçekleşen olay ilk değildi. 954 haftadır devam eden bir saldırı ve bir işkence var. Bu nedenle Galatasaray Lisesi önünde gerçekleşen ve görüntülerde görülen bir olayla ilgili açıklama yapmayacağım. 1995 yılından beri aralıksız olarak, kar kış çamur demeden çocuklarını arayan ailelere yapılan bir saldırıdır. Türkiye, uzun yıllardır kara günler yaşıyor. Bizim onurumuzdur Cumartesi Anneleri. Asla vazgeçmeyeceğiz, onlarla olmaktan onur duyuyoruz. Türkiye’de, uzun yıllardır gözaltında kayıp politikaları sürdürülüyor. 1980’lerden beri aramızda çocuklarını, kardeşlerini arayanlar var. Bu mücadele devam edecek. Gözaltında kayıp politikaları, bir devlet politikasıdır. Türkiye’deki herkes, o gün Cumartesi Anneleri’nin evden çıktıklarında işkence göreceğini biliyordu. Bu durum 954 haftadır devam ediyor. Bu saldırıların sonuçlarını ve yapanları biliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre, bu barışçıl eylemin yapılması için Beyoğlu Kaymakamlığı’na ve Adalet Bakanlığı’na kararı göndermiş ve barışçıl eyleme müdahale edilmemesini söylemiştir. Ama 14 haftadır aynı saldırı devam ediyor.”