Cumartesi Anneleri’nden suç duyurusu

Yayın tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe 6:42 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 6:43 pm

Yıllardır Galatasaray Meydanı’nda toplanan Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 900’üncü haftasındaki polis müdahalesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Basın açıklamasında konuşan 23 Şubat 1995’ten bu yana kayıp olan 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, “Adalet ve Kalkınma Partisi adaletini göremedik ama kalkınmaları çok oldu, kim kalkındı biz göremedik” diye konuştu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 27 Mayıs 1995’ten bu yana eylem düzenleyen Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin 900. haftasında Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen annelere polis izin vermeyerek bazı anneleri gözaltına almış, ifadelerini aldıktan sonra serbest bırakmıştı.

Cumartesi Anneleri, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gelerek kendilerine müdahale eden polis memurları ve yasaklama kararını veren yetkililer hakkında suç duyurunda bulundu.

Cumartesi Anneleri’nin adalet arayışlarının 900. haftasında polis müdahalesi

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ BİR KERE DAHA ENGELLENDİ”

Duruşmanın ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında söz alan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi avukatı Gülseren Yoleri, “900 haftadır ısrarla sürdürdüğümüz bu mücadele, maalesef 900’üncü haftada da engelle karşılaştı. Anayasal haklarımıza rağmen, uluslararası sözleşmelerden doğan haklarımıza rağmen, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına rağmen barışçıl toplanma hakkımız, ifade özgürlüğümüz bir kere daha engellendi. Biz, bugün özellikle bu hukuk dışı engellemelere, yasaklamalara ve gözaltı uygulamalarına dair suç duyurusunda bulunduk. Savcıları göreve davet ettik. Savcıların bu işlenen suçlarla ilgili soruşturma açmasını ve bu hukuksuz uygulamaları durdurmasını istedik” dedi.

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak da “Biz, kayıp yakınları olarak 27 Mayıs 1995’ten bu yana sürdürdüğümüz hakikat ve adalet mücadelesinde her zaman gerçeği bilme, sevdiklerimize ulaşma ve adaletin sağlanması talebinde bulunduk. Bu talepler bizim anayasal haklarımızdır. Her zaman önümüze hukuka aykırı olarak şiddeti çıkaranlara karşı suç duyurunda bulunarak cevap verdik. Bugün buradayız. Anayasal haklarımızı, hakikati, adaleti aramaya devam edeceğiz. Son kaybımız bulunana kadar vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“SOYLU BİR ÇADIR DA BİZE KURSUN”

Gözaltına alındığı 23 Şubat 1995’ten bu yana kayıp olan 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız ise, “27 yıl önce adalete güvenimden dolayı bunu üzülerek söylüyorum oğlumu karakola, koluna girerek kendim götürdüm ve o karakoldan çıkaramadım. Şimdi ise 27 yıldır bu eyleme devam ediyorum ve gözaltına alınıyorum. Beni kolumdan tutup gözaltına alıyorsunuz ya keşke kolumdan tutarak, ‘Gel oğlunun mezarı burada’ diyerek götürseniz. Adalet ve Kalkınma Partisi; adaletini göremedik ama kalkınmaları çok oldu, kim kalkındı biz göremedik. Soylu annelere çadır kuruyor ya ben beklerim ki bir çadır da bize Galatasaray Meydanı’nda kurulsun, biz de orada hakkımızı arayalım” şeklinde konuştu.