Cumartesi Anneleri davasının 3’üncü duruşması görüldü

Yayın tarihi: 24 Kasım 2021 Çarşamba 10:28 am - Güncelleme: 24 Kasım 2021 Çarşamba 2:37 pm

‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten aralarında Cumartesi Anneleri’nin de bulunduğu 46 kişiye açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmaya katılamayan sanıklar hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına karar veren hakim, davayı 23 Mart 2022 saat 13:00’a erteledi.

Cumartesi Anneleri’nin 700. Hafta buluşmasına katıldıkları için, aralarında kayıp yakınları, hak savunucuları ve gazetecilerin de bulunduğu 46 kişinin yargılandığı davanın 3. duruşması Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

‘KAYIP YAKINLARININ TALEBİ MEŞRU VE KANUNA UYGUN’

2 saat 10 dakika geç başlayan duruşmaya tepki gösteren avukatlar bu durumun tutanak altına alınmasını istedi. Kimlik tespitinin ardından Batman Barosu’nu temsilen katılan avukat Erkan Şenses söz aldı. Şenses, “Bu iddianamenin düzenlemesi CMK kuralarına aykırı. Mahkemenizin derhal beraat kararı vermesi gerekmekte. Biz baro olarak barışçıl protesto hakkını kullanmak için buradayız” dedi.

Diyarbakır Barosu’ndan Diyar Çetin ise, sanık dinlemelerine geçilmeden derhal beraat kararı verilmesini istedi: “Toplantı ve gösteri yürüyüşü bir izne tabi değildir. Atılan sloganlara baktığımız zaman sadece bir yürüyüş yapılmış. Derhal beraat kararı verilmesi gerekir. Burada kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanması vardır. Kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanan kolluk ve toplantıyı yasaklayan Beyoğlu Kaymakamlığı hakkında suç duyurusunda bulunmanızı talep ediyoruz.”

Bursa Barosu’ndan avukat Cahit Kırkazak ise hiç kimsenin izin almadan gösteri ve yürüyüşü hakkından yararlanabileceğini belirterek, “İnsanların orada bulunma gerekçesi nedir buna bakmak gerekir. Burada bir ihlal söz konusuyken sanki bir suç işleme isnadıyla karşı karşıyalar. Kayıp yakınlarının bu talebi kanuni, meşru ve demokratik toplum düzenine uygun. Bu insanların temel hak ve hürriyetlerini engelleyen kolluk kuvveti hakkında suç duyurusunda bulunmanız bu dosyayı derhal beraat ile sonuçlandırmanızı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumartesi Anneleri’nin avukatı Meriç Eyyüpoğlu ise duruşmanın geç başlamasıyla ilgili, “Size bir talebimizi iletmek için söz aldım. Geçen duruşmada 2 buçuk saat bekledik bugün yine 2 saat 13 dakika bekledik. Bu konuda sesimizin duyulmaması canımızı gerçekten sıkıyor. Tek duruşma olan bir günde bunca insanı bu kadar bekletmek açıklanacak bir durum değil. Lütfen bu eleştirimize kulak verin. Duruşma uygun bir salon bulununcaya kadar duruşmayı ertelemenizi talep ediyorum” dedi.

Avukat Jiyan Tosun da, “Savunmaların dahi alınmasına gerek olmadan derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Avukat Ömer Kavili ise AİHM kararlarını hatırlatarak mahkeme hakimine, “Duruşmayı neden geç başlattığınızı açıklayın” diye sordu.

Avukatlar geç başlayan duruşmaya tepki göstermelerinin yanı sıra küçük bir salonda onlarca insanın akşam saatlerine kadar duruşmada beklemelerinin doğru olmadığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istedi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Mahkeme hakimi, avukatların duruşmayı erteleme taleplerini, Cumartesi Anneleri’ne şiddet uygulayan kolluk güçleri hakkında suç duyurusunda bulunma taleplerini, derhal beraat kararı verilmesi talebini, İstanbul Barosu’nun katılma talebini ve hakimin duruşmayı neden geç başlattığı yönünde açıklama yapılması talebini reddetti.

Avukatlar, reddedilen taleplerin ardından duruşma saatini zamanında yapmayan hakim hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Avukat Meriç Eyüpoğlu da, “Bu yargılamanın sizinle devam etmesi hakkaniyet açısından imkânsız. Duruşmadan el çekmenize istiyoruz” dedi.

HAKİME SORU: AKP’YLE BİR İLGİNİZ VAR MI?

Avukat Kavili, hakimin avukat taleplerini gerekçe sunmadan reddetmesinin hukuk kurallarına aykırı olduğunu söyleyerek, “Şu anda mahkeme hakimi olarak gelip oturdunuz, savcıyı korurcasına sözünü siz açıkladınız. Siz savcıyı koruma iç güdüsüyle hareket ettiniz. Objektif değilsiniz. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararlarına uymak zorundasınız. Sizi ret etmekle birlikte, AKP’yle bir ilginiz var mıdır, varsa açıklayın” diye sordu.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen insanların aileleri ve hak savunucuları olarak 699 hafta boyunca Galatasaray’da gözaltında kaybetmeler gerçeğine dikkat çekmek için barışçıl buluşmalar gerçekleştirmişti. Türkiye’nin en uzun barışçıl buluşmaları 700. haftasında keyfi bir biçimde “suç” sayılarak yasaklandı ve Cumartesi Anneleri ağır polis müdahalesi ile gözaltına alındı. Cumartesi Anneleri hakkında anayasal haklarını kullandığı için dava açıldı ve ilk duruşma 25 Mart’ta İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

Cumartesi Anneleri yargılanıyor: Mahkeme başkanı salonu terk etti