Cumartesi Anneleri 1000 haftadır gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soruyor. Meydandaki polis bariyerleri 700’üncü haftadan sonra ilk kez 1000’inci haftada kaldırıldı.

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995’ten beri Cumartesi günleri İstanbul’da Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için basın açıklaması yaptı.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybolan yakınlarını arama mücadelelerinin 1000’inci haftasında yeniden bir araya geldi.

Cumartesi Annelerinin eylemine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, milletvekilleri Musa Piroğlu, Mithat Sancar, Pervin Buldan, CHP İl Başkanı Özgür Çelik, Uluslararası Af Örgütü yöneticileri, çok sayıda hak savunucusu da katıldı.

FARUK EREN: BU İNSANLIK SUÇU ZAMAN AŞIMI MÜMKÜN DEĞİL

Gazeteci Faruk Eren, TELE1’e yaptığı açıklamada, “Bariyerin kaldırılması bile olumlu bir şey. İnsanlar kaybedilmiş yakınlarının mezarlarını arıyor. Anneler evlatlarının kemiklerini arıyor. Bunda zaman aşımı olmaz. Bu bir insanlık suçu zaman aşımı mümkün değil. Toplum Cumartesi Anneleri’ni biliyor. Özellikle 700’üncü haftadan sonra insanlar her hafta gözaltına alınacaklarını bilerek geliyordu. İnsanlar adalet arıyor. Gerçek kazanma adalet sağlanınca olacak ve kazanan sadece Cumartesi Anneleri olmayacak tüm ülke olacak” dedi.

“ADALETİ KİLİTLEYİP BİR ODAYA KOYMUŞLAR”

Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, yaptığı konuşmada, “Biz 30 yıldır buradayız. 1000 haftadır da buradayız. Hiç bir zaman vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımızın katilleri bulunsun. Adaleti kilitleyip bir odaya koymuşlar anahtarı da ceplerine almışlar” dedi.

“BU KARANFİLLERİ BİRGÜN EVLATLARIMIZIN MEZARINA KOYACAĞIZ”

Hasan Gülünay’ın annesi, “Zaman aşımına uğratıldı dosyası. Bu burada bitmeyecek. Bu karanfilleri bu meydanlara değil de bir gün çocuklarımızın mezarlarına koyacağız” dedi.

“SON NEFESİMİZE KADAR ADALETİN PEŞİNDE OLACAĞIZ”

İbrahim Demir’in kızı, “34 yıldır adaletin peşindeyiz. Son nefesimize kadar adaletin peşinde olacağız” ifadelerini kullandı.

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ HAKİM KILMAK İÇİN BURADAYIZ”

Cemil Kırbayır’ın kardeşi, “Hukukun üstünlüğünü bu ülkede hakim kılmak için 1000 haftadır bu alanda sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Kardeşimin mezarını arayıp bulup onu kucaklamak isteyen ailemizin en küçüğü Fatma Kırbayır geçen hafta bizi terk etti. Bu devletten bir mezar alacaklısı olarak hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu

Hasan Ocak’ın dayısı, “29 yıldır 1000 haftadır kayıp. Hasanı kim kaçırdı? Kim kaybetti?” dedi.

1995 yılında gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi,  “Katilleri yargı önüne çıkarana kadar adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Özgür Özel uyarmıştı: Cumartesi Anneleri’nin bininci eylemi öncesi abluka kaldırılıyor

700’ÜNCÜ HAFTADAN SONRA İLK DEFA KALDIRILDI

Cumartesi Anneleri’nin eylemlerini düzenlediği Galatasaray Meydanı’ndaki polis bariyerleri yaklaşık altı yılın ardından 1000’inci haftada kalktı. 25 Ağustos 2018 tarihine kadar Galatasaray’daki eylemler kesintisiz devam etti. Bu tarihteki 700’üncü hafta buluşması ise Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Cumartesi Anneleri eylem çağrısında bulunmaya devam etti. Polis biber gazı ve plastik mermi kullanarak eylemcilere müdahale etti ve onlarca kişiyi gözaltına aldı.

SOYLU YASAKLAMIŞTI

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’na alınmamasını kastederek, “İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?” dedi.

Göstericiler hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi ve İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde haklarında dava açıldı.

25 Ağustos 2018’den yaklaşık beş buçuk yıl sonra, ilk kez 11 Kasım 2023’teki 973. hafta buluşmasında Cumartesi Anneleri engelleme ve gözaltı işlemi olmadan Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklaması yaptı, polis bariyerleriyle kapatılan meydana bariyerlerin üzerinden karanfil attı.