CPJ: Çin ve Türkiye ‘en büyük gazeteci hapishanesi’

Yayın tarihi: 11 Aralık 2019 Çarşamba 5:48 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2019 Çarşamba 5:50 pm

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)’nin 2019 yılına ilişkin raporunda en az 48 gazetecinin tutuklu olduğu Çin ile 47 gazetecinin hapiste olduğu Türkiye “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olarak” tanımlandı.

euronews Türkçe’de yer alan habere göre, otoriter rejimlerin bağımsız medyaya yönelik baskısının giderek arttığı belirtilen raporda ayrıca tutuklu gazetecilerinin çoğunun, “devlet karşıtı” suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ya da “yanlış haber” üretmekle suçlandığı ifade edildi.

Dünya genelinde hapiste olan gazetecilerin yarıdan fazlası Çin, Türkiye ve Mısır’da

New York merkezli komitenin geçen seneki raporuna göre Türkiye bu alanda üst üste üç sene dünyada lider konumundaydı. Bu seneki raporda ise Devlet Başkanı Şi Jinping’in medyayı kontrol etme çabalarına ağırlık verdiği Çin, en az bir tutuklu gazeteciyle Türkiye’nin önüne geçti.

Çin, tutuklu gazeteci sayısında Türkiye’nin önüne geçti

Gazetecilerin, mesleklerini icra ederken hapse atıldığının ortaya konulduğu raporda, Çin ve Türkiye’yi ise sırasıyla Suudi Arabistan, Mısır, Eritre, Vietnam ve İran takip etti.

Öte yandan geçen yıl 68 gazetecinin hapse atıldığı Türkiye’de gazeteciler adına “gerçekten bir gelişme olmadığı ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin bağımsız raporlama ve eleştiriyi damgalama yönündeki başarılı çabalarının meyvesini verdiği” belirtildi.