‘Çözüm süreci’ tartışmalarına Demirtaş da katıldı

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2022 Cuma 11:06 am - Güncelleme: 1 Temmuz 2022 Cuma 11:19 am

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Yeni çözüm süreci” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yeni Yaşam gazetesinde yayımlanan yazısında Demirtaş, AKP’nin atabileceği adımların seçim hesaplarından başka bir anlam taşımayacağını söyledi.

Her seçim öncesi terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı gündeme getiren iktidar, yeniden bir çözüm süreci iddiasını gündeme getirdi. HDP ise Öcalan ile görüşme talebiyle geçtiğimiz gün bir yürüyüş başlattı. Yürüyüşe emniyet izin vermedi.

İstanbul seçimleri öncesi Öcalan’ın mektubunun ardından açıklama yapan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da çözüm süreci tartışmalarına katıldı. Demirtaş, yeni bir çözüm süreci olabileceğini iddia etti.

AYM’den Demirtaş için hak ihlali kararı

Kürt sorununda çözüm için muhalefetin stratejisini bugünden ortaya koyması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Kürt sorunu Türkiye’nin birliği ve barış içinde çözülecekse HDP dahil tüm muhalefetin şimdiden ortak bir çözüm stratejisinde uzlaşmaları, Türkiye’nin geleceği açısından çok gerekli ve önemlidir” ifadelerini kullandı.

TBMM’Yİ İŞARET ETTİ

“Demokratikleşmenin ve nihai çözümün adresi TBMM’dir” diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

“Burada da muhatap, HDP ile birlikte tüm siyasi partiler ve toplumun kendisidir.

Şu anda AKP’nin çözüm niyeti de kapasitesi de niteliği de yoktur. Gırtlağına kadar adaletsizliğe, zulme, yolsuzluklara batmış, çözülme süreci yaşayan, tükenmekte olan zayıf bir iradedir AKP. Atacağı her adım, küçük ve ucuz seçim hesaplarından öte anlam taşımaz.

HDP tabanı da Kürt seçmen de deneyimli, bilinçli, politik ve örgütlü bir güçtür. Neyin ne olduğunu çok iyi bilir, nasıl davranacağını da günü geldiğinde ortaya koyar. Kandırmaya, kafa karıştırmaya dönük AKP’den gelecek her hamle, halkın iradesine çarpıp geri döner.

AKP yeni bir çözüm süreci başlatır mı başlatmaz mı yoksa bu bir oyun mudur değil midir şeklindeki spekülatif tartışmalara girmek yerine, muhalefetin Kürt sorununda kendi çözüm stratejisini ortaya koyması daha doğru olur. Muhalefet bunu yapmadığı sürece iktidar Kürt sorununu ve çözüm sürecini istismar etmeyi sürdürecektir. Kast ettiğim şey, AKP ile birlikte yeni bir çözüm süreci değil, seçimden sonra iş başına gelirlerse muhalefetin nasıl bir çözüm önerdiklerini ana hatlarıyla şimdiden ortaya koymalarıdır. Kürt sorunu Türkiye’nin birliği ve barış içinde çözülecekse HDP dahil tüm muhalefetin şimdiden ortak bir çözüm stratejisinde uzlaşmaları, Türkiye’nin geleceği açısından çok gerekli ve önemlidir.

Benim gözümden durum budur.”

Bilgen: Çözüm sürecine Öcalan’ın dahli için MHP’yi ikna etmeye çalışıyorlar