Covid-19 mutasyonu altıncı ülkeye de sıçradı

Yayın tarihi: 20 Aralık 2020 Pazar 6:04 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 3:53 pm

İngiltere’de ortaya çıkan ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtilen yeni tip koronavirüsün (Covid-19) mutasyona uğramış versiyonu yeni bir ülkeye daha sıçradı. İtalya; Danimarka, Hollanda, Avustralya, Belçika, ve İskoçya’nın ardından ‘VUI – 202012/01’ mutasyonun tespit edildiği İngiltere dışındaki altıncı ülke oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonuyla ilgili İngiliz yetkililerle ‘yakın temasta’ olduklarını açıkladı. Ayrıca yüzde 70 daha bulaşıcı olan yeni virüs türünün 6 ülkede görüldüğü duyuruldu.

DSÖ, koronavirüsün daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Covid-19’un daha hızlı yayılan yeni türüyle ilgili İngiliz yetkililerle yakın temas halindeyiz” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Covid-19’un yeni türüne ilişkin devam eden araştırmaların ‘bilgi, sonuç ve analizlerinin’ İngiliz makamlarınca paylaşılmaya devam edileceği aktarıldı. ‘Virüsün yeni türünün özellikleri ve olası etkileri’ hakkında daha fazla bilgi edinildikçe DSÖ’ye üye 194 ülkenin bilgilendirileceği de kaydedildi.

6 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

İtalya Sağlık Bakanlığı, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış koronavirüs varyantıyla enfekte olan bir hasta tespit ettiğini duyurdu. İtalya böylelikle “VUI – 202012/01” adlı mutasyonla enfekte olmuş bir vaka bildiren İngiltere dışındaki dışındaki altıncı ülke oldu.

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İtalyan vatandaşı olan hastanın test sonucu pozitif çıkmayan partneriyle birkaç gün önce İngiltere’den Roma’ya uçtuğunu belirtildi. Çiftin karantinaya alındığı kaydedildi.

Şimdiye kadar, yeni tip koronavirüsün orijinal versiyonundan yüzde 70’e kadar daha bulaşıcı olabileceği belirtilen yeni varyantın vakaları Danimarka, Hollanda, Avustralya, İskoçya ve Belçika’da da görüldü. Buna göre, Kasım ayında Danimarka’da 9 ve Avustralya’da 1, bu ay ise Hollanda 1 kişi mutant koronavirüsle enfekte oldu. Belçika’da da yeni virüsle enfekte olan en az bir vakanın olduğu doğrulandı.

YENİ TÜR YÜZDE 70 DAHA BULAŞICI

İngiltere’nin güneydoğusunda Covid-19’un daha hızlı yayılan yeni türü keşfedilmişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve bir grup bilim insanı tarafından yapılan açıklamada, ülkede keşfedilen yeni türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu bildirilmişti.

TÜRKİYE 4 ÜLKEDEN UÇUŞLARI DURDURDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüzde 70 daha bulaşıcı olan koronavirüs mutasyonu nedeniyle İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye olan uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Koca, halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacağını ve karantina kuralları uygulanacağını duyurdu.

Türkiye’den ‘korona mutasyonu’ tedbiri: 4 ülkeden uçuşlar durduruldu