CoronaVac aşısının etkinlik oranını ‘çok hafif’ vakalar değiştirdi

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 3:21 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 3:21 pm

Brezilya tarafından açıklanan Türkiye’de uygulanılması planlanan CoronaVac aşısının yüzde 50.4 etkinlik oranına çok hafif vakalarla ulaşıldığı açıklandı.

Çin merkezli Sinovac firması tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs aşısının Brezilya’da etkinlik oranının yüzde 50.4 olarak açıklanmasına, testlerde “çok hafif” kategorisine giren vakalardan gelen verinin değerlendirmesi sonucunda varıldığı duyuruldu.

BBC’de yer alan habere göre, Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşının etkinlik oranı Brezilya’da yüzde 50.4 olarak açıklandı. Brezilya’da araştırmaları yöneten Butantan Enstitüsü, geçtiğimiz hafta açıkladığı yüzde 78 etkinlik oranına ‘hafif ile şiddetli’ vakalarıyla ulaşıldığını açıkladı.

Dün açıklanan yüzde 50.4 oranındaki etkinlik oranına ise koronavirüsü çok hafif atlatan ve tıbbi yardıma ihtiyaç duymayan gönüllülerden gelen veriler sonucunda ulaşıldığı bildirildi.

Öte yandan koronavirüsü çok hafif geçirenlerde bazen hiçbir belirti görülmezken, bazı vakalar halsizlik ve sırt ağrısından şikayet ediyor. Yine “çok hafif” kategorisine giren vakalarda öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar gözlenebiliyor. Bu kategoriye girenlerde virüs hasarına hemen hemen hiç rastlanmıyor.