Koronavirüsü Apple’ı zora sokabilir

Yayın tarihi: 31 Ocak 2020 Cuma 9:43 am - Güncelleme: 31 Ocak 2020 Cuma 9:46 am

Dünya Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsü yüzünden zor günler geçiriyor. İlk olarak Ocak ayının başlarında ortaya çıkan bu virüs kısa sürede 15 ülkeye yayıldı. Neyse ki ülkeler arasında şimdilik Türkiye yer almıyor. Fakat bu virüsün ülkemizde de ortaya çıkması an meselesi.

Corona virüsü dünyaya etkileri sadece sağlık tehdidiyle sınırlı değil. Söz konusu Çin olduğu için dünyanın ekonomik dinamikleri de bu durumdan etkilendi. Öyle ki petrol fiyatları bile bu yüzden dibe vurdu. Hatta geçtiğimiz gün benzin ve motorine gelen indirimleri de Corona virüsüne bağlamak mümkün.

Henüz resmi bir açıklama gelmiş olmasa da e-ticaret kullanıcılarının Çin’den yaptıkları alışverişleri önemli ölçüde azalttıkları iddia ediliyor. Yani bu virüs durumu Alibaba’yı bile zor duruma sokabilir.

Teknoloji şirketleri zor duruma düşebilir

Çin denildiğinde insanın aklına direkt olarak teknoloji geliyor. Hem de ucuz teknoloji. Yıllardır ülkemizde Çin mallarının kalitesiz olduğuna ilişkin bir ön yargı mevcut. Bu ön yargının nispeten de olsa gerçek olduğunu söylemek mümkün.

Fakat şunu da unutmamak gerekiyor. Bugün uçuk fiyatlara satılan iPhone modelleri de , Mac modelleri de Çin’de üretiliyor.

Sadece Apple da değil, pek çok teknoloji devi küresel üretim yönetimini bu ülke üzerine şekillendirmiş durumda. Hal böyle olunca, Çin kaynaklı bir virüs, teknoloji sektörünü de yakından ilgilendirir hale geliyor.

Elbette şunu belirtmemiz gerekiyor. Hali hazırda Çin’den satın alınan bir ürünle ya da Çin’de üretilen bir ürünle virüsün bulaştığı kimse ortaya çıkmadı. Peki ama ya çıkarsa?

Apple Corona virüsü yüzünden tedirgin

Eğer Corona virüsünü Çin’den satın aldığı bir cihaz yüzünden kaptığını iddia eden bir kişi ortaya çıkarsa, teknoloji dünyasının dinamikleri durma noktasına gelebilir.

Çünkü insanlar bu ülkede üretilen ya da bu ülkeden alınan ürünlere karşı mesafeli hale gelecektir. Bu durum yalan da olsa, ispatlanamasa da satışlar muhakkak düşecektir.

Bu yüzden dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan Apple da Corona virüsü yüzünden zor duruma düşebilir.

Malum, Apple kısa süre sonra iPhone 9 modelini satışa sunacak. Henüz net bir açıklama gelmiş olmasa da genel kanı iPhone 9’un Mart ayında tanıtılıp satışa sunulacağı yönünde. Bu açıdan bakıldığında iPhone 9’un üretimi başlamış ya da başlamak üzeredir.

Pek çok iPhone modelinde olduğu gibi iPhone 9’un da Çin’de üretilmesi bekleniyor. Kafalarda oluşan soru işareti ise şu. Çin’de üretilecek olan bu model ile virüsün bulaşma ihtimali var mı? Az önce de söylediğimiz üzere mevcut durumda henüz böyle bir vakaya rastlanmadı. Fakat ya rastlanırsa? Eğer böyle bir durum gerçekleşirse hem Apple, hem de Çin’de üretim yapan diğer şirketler için büyük bir kriz ortaya çıkar.

Şimdilik herşey yolunda

Tekrardan altını çizerek belirtelim. Hali hazırda Corona virüsünün bulaşma şekilleri belli. Yani virüsün hava ve temas yoluyla bulaştığı belirtiliyor. Burada temastan kastımızın yakın temas olduğunu da belirtelim.

Dolayısıyla nesneler üzerinden virüs bulaşımına dair bir vaka ortaya çıkmış değil. Kaldı ki Apple’ın konu ile ilgili mutlaka bir B planı da vardır.

Malum Cupertino merkezli şirketin Hindistan sınırları içerisinde de hayli geniş bir üretim tesisi mevcut. Dolayısıyla iPhone 9 üretiminin bu ülkeye kaydırılması da söz konusu olabilir. Yine de bekleyip göreceğiz.

Redmi Note 8 Pro vs Oppo A9 2020 Hangisi daha iyi?