Çorlu tren kazasında sakat kalan mali müşavire ödenmesi gereken tazminat belli oldu

Yayın tarihi: 30 Haziran 2023 Cuma 9:46 am - Güncelleme: 30 Haziran 2023 Cuma 9:46 am

25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren kazasında sakat kalan mali müşavir Saliha Köklü için açılan tazminat davasında bilirkişi raporu dosyaya girdi. Raporda, kaza sebebiyle ömür boyu sakat kalan Köklü’nün, 1.1 milyon TL sürekli iş göremezlik kaybı olduğu belirtildi. TCDD ve grup şirketine karşı açılan tazminat davasında Köklü’ye 100 bin TL de maddi tazminat ödenmesi talep edildi.

Türkiye’yi yasa boğan ve yüzlerce aileye derin bir acı yaşatan Çorlu tren kazası, 8 Temmuz 2018 günü meydana geldi. ‘Katliam’ gibi kazada, Edirne Kapıkule’den, İstanbul Halkalı’ya giden yolcu treninin 5 vagonu devrildi. Kazada, aralarında çocukların da bulunduğu 25 kişi yaşamını yitirdi; 317 yolcu ise çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılardan bir kısmı ise sakat aldı.

MALİ MÜŞAVİR ENGELLİ KALDI

Kaza nedeniyle, yaşamının kalan kısmını engelli bir biçimde geçirmek durumunda kalanlardan biri de iki çocuk annesi Mali Müşavir Saliha Köklü (44) oldu. Bir tekstil firmasının muhasebe departmanında çalıştığı anlaşılan Köklü adına, Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) ile Demiryolları Taşımacılık AŞ’ye karşı tazminat davası açıldı.

MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ 100 BİN TL

Halktv’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; davada, 100 bin TL manevi tazminat talep edildi. Maddi tazminat için ise bilirkişi raporunun alınması talep edildi. Aktüerya hesap bilirkişisinin geçen 15 Mayıs tarihli ek raporu, davanın görüldüğü Bakırköy 8. Tüketici Mahkemesi’ne sunuldu.

ÇALIŞAMADIĞI NEDENİYLE KAYBI 1,1 MİLYON LİRA

Beş sayfalık raporda Köklü’nün, kaza geçirmemesi halinde 60 yaşına kadar çalışabileceği kaydedildi. Raporda Köklü’nün geçici iş göremezlik zararının 14 bin 320 TL olduğu kaydedildi. Köklü’nün sürekli iş göremezlik kaybı ise 1 milyon 103 bin 396 lira olduğu belirtildi.

İKİ DAVALI DA SORUMLU KONUMDA

Hazırlanan bilirkişi raporuna tarafların savunmalarını sunmaları sonrası mahkemenin karar vermesi bekleniyor. Dava dosyasına göre, TCDD ve Demiryolları Taşımacılık AŞ müteselsil sorumlu. Bir başka ifade ile, mahkemenin hükmedeceği tazminat her iki şirketten de talep edilebilecek.

13 SANIKLI CEZA DAVASI DEVAM EDİYOR

Öte yandan ‘kazaya’ ilişkin açılan hukuk davalarının yanı sıra, faciada sorumluluğu olduğu değerlendirilen 13 kişiye yönelik ceza davası ise devam ediyor. Son duruşması geçen mart ayında yapılan davanın bir sonraki celsesi önümüzdeki ay görülecek. Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın sanıkları arasında TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan da yer alıyor.

Çorlu tren kazasında soruşturma genişledi: 9 kişiye daha 15 yıl hapis talebi!