Çorlu tren katliamının dördüncü yılı! ‘Hesabını sormadan ölmeyeceğiz’

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2022 Cuma 1:44 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2022 Cuma 2:39 pm

Çorlu Tren katliamında hayatını kaybedenler için dördüncü yıl anması yapıldı. Anmada konuşan Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz “Çok özledik. Hesabını sormadan ölmeyeceğiz” dedi.

25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren katliamının üzerinden dört yıl geçti. Anma töreninde konuşan Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz “Onu o çok sevdiği memleketine bundan dört yıl toprağına önce uyumaya bıraktım. Her birini özlemle, sevgiyle, hasretle anıyoruz. Bizim iççin çok zor bir gün. Çok özledik. Çok özlüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu yolcu treni, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak, devrildi. Kazada 7’si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi de yaralandı.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kazanın yaşanmasında kusurlu bulunan TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği’nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Davanın 10’uncu duruşması 25 Mayıs 2022 tarihinde görüldü. Duruşmada, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na üst düzey sorumlularla ilgili soruşturma yapılmasına yönelik mahkemenin yazdığı yazıya, dosyaların Adli Tıp Kurumu’nda olduğu gerekçesiyle cevap gelmediği belirtildi. Bunun üzerine kazada yakınlarını kaybedenlerin aileleri, salonu terk etti. Mahkeme heyeti de duruşmayı 5 Ekim’e erteledi.

SORUMLULAR YERİNE AİLELERE SORUŞTURMA

Yargılama sürecinde AKP iktidarı sorumluları bulmak yerine aileleri hedef aldı. Mısra Öz’e yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturmalar açıldı. Bu soruşturmalar bir süre sonra davaya dönüştü.

HAYATINI KAYBEDENLER…

Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.

Katliamın ardından yargılama iktidara takıldı. Kamu görevlileri soruşturulmadı, etkin bir araştırma yapılmadı. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan açılan davada sanıklar hakkında 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis talep edildi. Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda TCDD birimleri kusurlu bulundu.

Çorlu tren katliamının mağdur aileleri Can Atalay için dilekçe verdi

SİYASİLERDEN ÇORLU TREN KATLİAMI ANMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “İhmaller sonucu yaşanan #ÇorluTrenKatliamı’nın 4. yılında hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. “Parlamentonun vicdanı varsa, görevini yapacaksa araştırma komisyonu kurulması ve bunu masaya yatırması lazım.” dedik. Ama maalesef vicdanlar kör, kulaklar sağır!” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ lideri Meral Akşener ise Çorlu tren katliamının dördüncü yılında “Ülkemizde insan hayatına verilen değerin en acı şekilde karşımıza çıktığı, Çorlu Tren Kazası’nda yitirdiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum…” notunu kaydetti.