Çorlu davası savcısı hakkında suç duyurusu talebi kabul edildi

Yayın tarihi: 7 Eylül 2021 Salı 7:29 am - Güncelleme: 7 Eylül 2021 Salı 8:38 pm

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davanın 8’inci duruşması görüldü. Avukatların, Çorlu davası soruşturmasını yürüten savcı Galip Yılmaz Özkurşun hakkındaki suç duyurusu talebi kabul edildi.

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi salonunda devam edilen 8’inci duruşmaya, tutuksuz sanıklar Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, köprüler şefi Çetin Yıldırım ve hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar ile tarafların avukatları katıldı. Başka bir ile tayini çıkan Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt duruşmaya katılmadı, Kurt’un avukatı duruşmada yer aldı.

KAZADA YAKININI KAYBEDENLER TOPLANDI

Duruşma öncesi kazada yakınlarını kaybedenler, ellerinde hayatını kaybeden yakınları ve kazada sorumluluğu olduğunu söyledikleri kişilerin fotoğraflarını taşıyarak bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Kazada ölen Oğuz Arda’nın annesi Mısra Öz de yaptığı açıklamada, “Savcının bugün hep birlikte ne yaptığını veya ne yapmayacağını göreceğiz. 25 kişinin kanı bu katillerin ellerinde, adaletin sorumluluğu da Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Galip Bey’in önündeki dosyalardadır” diye konuştu.

‘SANIKLARA ‘OLASI KASTLA İNSAN ÖLDÜRME’ SUÇLAMASI YÖNELTİLDİ’

Tren kazasına ilişkin devam eden davada, TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanıyordu. Mahkeme tarafından, tutuksuz yargılanan dört sanığa “Olası kastla insan öldürme” suçlamasıyla ek savunma verildi. Sekizinci duruşmada sanıkların ve müdafilerin ek savunmaları alındı.

SAVCI ÖZKURŞUN HAKKINDAKİ SUÇ DUYURUSU KABUL EDİLDİ

Kazada vefat edenlerin yakınları ve yaralananlar bu zamana dek yaptıkları açıklamalarda, tren kazası davası soruşturmasını yürüten savcının görevini yerine getirmediğini ve tüm sorumlular hakkında adım atmadığını belirtti.

Sekizinci duruşmada katılan avukatlarının, Çorlu tren kazası davası soruşturmasını yürüten savcı Galip Yılmaz Özkurşun hakkındaki suç duyurusu talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Mahkeme, suç duyurusunun Adalet Bakanlığı muhaberat bürosuna iletilmesi hususunda gereğinin yapılması yönünde karar verdi.

DOKUZUNCU DURUŞMA 25 OCAK 2022’DE GÖRÜLECEK

Mahkeme sekizinci duruşmada açıkladığı ara kararında, kazaya ilişkin tefrik edilen soruşturmaların akıbetinin ve son yapılan işlemlerin savcılığa sorulmasını talep etti. Mahkeme, yeni keşif talebi ve bir kısım TCDD yöneticilerinin tanık olarak dinlenilmesi taleplerinin soruşturma akıbetlerinin sorulmasından sonra yeniden değerlendirilmesi kararı verdi.
Tutuksuz sanıklar yönünden adli kontrol hükümlerinin devamına karar veren mahkeme dokuzuncu duruşmanın 25 Ocak 2022 tarihinde görüleceğini belirtti.