Mustafa Hoş: Gözyaşlarımı tutamadım

Yayın tarihi: 6 Şubat 2021 Cumartesi 12:02 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2021 Cumartesi 3:56 pm

Çorlu’da 25 kişinin hayatını kaybettiği 317 kişinin de yaralandığı tren kazasını araştıran gazeteci Mustafa Hoş, “yargı otoritesini bilinçli bir şekilde hedef almak”tan 40 bin TL tazminata mahkum edildi. Kararın duyulmasının ardından gazeteci Hoş’la dayanışma başladı, gazeteci Enver Aysever, opera sanatçısı Güvenç Dağüstün, tiyatrocu Şevket Çoruh ile çok sayıda cezayı birlikte ödeyeceğini açıkladı. Hoş, bu mesajlar üzerine, “Varolun hepiniz. Gün boyunca o kadar güzel bir dayanışma sergilendi ki… Sonunda gözyaşlarımı tutamadım. Bir kuruşumuzu bile bunlara yedirmeyeceğiz” dedi.

25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu’daki tren faciası davasına bakan Savcı Galip Yılmaz Özkurşun, faciayı başından beri yakından takip eden gazeteci Mustafa Hoş hakkında “Yargı otoritesini bilinçli bir şekilde hedef almak”tan 110 bin lira tazminat davası açtı. Mahkemenin kararını sosyal medya hesabından paylaşan Hoş, 40 bin TL mahkum edildiğini açıkladı.

“NE KORKARIM, NE VAZGEÇERİM, BEN GAZETECİYİM”

Mahkemenin kararını Twitter hesabından paylaşan Hoş, “Çorlu treninde 7’si çocuk 25 insan ihmallerden öldü. Belge ve delillerle ihmalleri ortaya çıkardım. Son bilirkişi ‘TCDD kusurludur’ dedi. Asıl sorumlular halen yargılanmıyor ama bugün ben mahkum oldum. Savcı Galip Yılmaz Özkurşun’un açtığı davada 40 bin TL tazminata karar verildi” diyen Hoş, şu ifadeleri kullandı:

“Mahkeme tanıklarımın dinlenmesini bile kabul etmeden ikinci duruşmada alel acele karar açıkladı. Hakkımda açılan ve halen devam eden dava sayısı 9. Yargıtay’da 3 dosya bekliyor.. Ayrıca savcılık soruşturma aşamasında olan 3 tane dosya var. Tamamı gazetecilik yaptığım için. Davalarla yıldırmaya, korkutmaya vazgeçirmeye çalışıyorlar. Bu da yetmezmiş gibi tazminatlarla açlığa mahkum etmek istiyorlar. Benim param pulum, düzenli bir gelir elde ettiğim bir işim bile yok. Her şeye rağmen ne korkarım ne vazgeçerim. Ben gazeteciyim.

Son olarak şunu da ekleyeyim: Savcı Galip Özkurşun, Çorlu Tren Aileleri’ni davanın seyrini kullanarak (ki bu suçtur) bana karşı kışkırtmaya çalıştı. Onlar aracılığıyla tehdit etti. Tanık dinleme kabul edilseydi aileler mahkemede bunları anlatacaktı.”

HOŞ İLE DAYANIŞMA

Öte yandan gazeteci Hoş’a verilen tazminat cezasını gazeteci Enver Aysever, opera sanatçısı Güvenç Dağüstün ve tiyatrocu Şevket Çoruh birlikte ödeyeceğini açıkladı.

Enver Aysever’in Twitter hesabından yaptığı, “Sevgili kardeşim Mustafa Hoş’a verilmiş cezayı kendime kabul ediyorum. Cezaya ortak olacağım ve birlikte ödeyeceğim. Duyururum” paylaşımı üzerine kısa sürede gazeteci Hoş’a verilen tazminat cezasını ödemek için katkı sunmak isteyenlerin dayanışması büyüdü.

MUSTAFA HOŞ: GÖZYAŞLARIMI TUTAMADIM

Dayanışma mesajları üzerine paylaşım yapan Hoş, şunları söyledi: “Varolun hepiniz. gün boyunca o kadar güzel bir dayanışma sergilendi ki… Sonunda gözyaşlarımı tutamadım. Bir kuruşumuzu bile bunlara yedirmeyeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul Halkalı’dan Edirne Uzunköprü’ye giden tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar’da devrildi. Kazada 25 kişi yaşamını yitirdi, en az 300 kişi yaralandı. Kazanın yaşandığı alanda iki yıl sonra, 16 Temmuz 2020’de, bilirkişi heyeti keşif yaptı.

Kazaya ilişkin davada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Müdürlüğünde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor. Dört sanığın, “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi isteniyor.