Çorlu davasında aileler duruşma salonunu terk etti

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 9:22 am - Güncelleme: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 6:09 pm

Çorlu tren kazasına ilişkin davanın 10’uncu duruşması görüldü. Aileler mahkemeye tepki göstererek duruşma salonunu terk etti. Mahkeme heyeti ise Can Atalay’a ilişkin talebi reddetti, duruşmayı erteledi. 

Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018 tarihinde 25 kişinin öldüğü, 300’ün üzerinde kişinin yaralandığı ‘tren kazası’na ilişkin açılan davanın 10’uncu duruşması bugün Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davada kazanın yaşanmasında kusurlu bulunan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

Aradan geçen yaklaşık 4 yıllık süre içerisinde ise katliamda sorumluluğu bulunanlar hala hesap vermedi. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları adalet arayışlarını sürdürürken, TCDD’deki sorumluların birçoğunun ifadesi dahi alınmadı.

Çorlu tren katliamında kızlarını kaybeden baba, yaşamını yitirdi

‘CAN ATALAY DAVAYA KATILSIN’ TALEBİNE RET

Bugünkü duruşmada söz alan Avukat Evren İşler, Gezi Davası kapsamında tutuklanan Avukat Can Atalay’ın hükümlü olmadığına dikkat çekerek “Can Atalay’ın SEGBİS ile bağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

İşler şunları söyledi: “Can Atalay tutuklu, hükümlü değil. Avukatlık yapmasının önünde bir engel yok. Duruşmaya katılma talebini ilettik. Buna rağmen dün baktığımızda herhangi bir karar görmedik. Can burada olmadığına göre reddettiniz sayıyoruz. Celseye ara verilmesini ve Can Atalay’ın SEGBİS ile bağlanmasını talep ediyoruz.”

Savcı, Avukat İşler’in talebinin usule aykırı olduğunu söyleyerek ret istedi. Mahkeme heyeti talebi reddetti.

KATLİAMDA HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI SÖZ ALDI

Duruşmada ayrıca Çorlu Tren Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları da söz aldı. Serhat Şahin’in babası Hüseyin Şahin: 4 yıl geçti ama hala sanık koltukları boş. Suçlu olmayana ceza verirken kolay veriyorsunuz, asıl suçlulara ceza vermek için ne bekliyorsunuz.

Mısra Öz: Adaleti bekliyoruz. Talepleri reddediyorsunuz. Savcılığın iddianameyi geciktirmesinin sebebi bize karşı tutumunuzdur. Çorlu için adalet bekliyoruz.

Zeliha Bilgin: Daha fazla bu adaletsizliğe gücüm kalmadı.

Mehmet Öz: Bu davanın uzamasına anlam veremiyorum. İstenen kişiler 2 saatte yargı önüne çıkarılıyor. Sürecin hızlandırılması için yapılması gereken ne varsa sesimizi yükselteceğiz. Bu facianın sorumlusu AK Parti’dir. Bu yargılamanın uzamasının nedeni de AK Parti’dir.

AİLELER DURUŞMA SALONUNU TERK ETTİ

Katliamda yakınlarını kaybeden aileler, iddianamenin hazırlanmamasına tepki gösterdi. Duruşmayı takip eden aileler “Muhatabımız savcılıktır” diyerek salonu terk etti. Bihter Bilgin’in annesi Zeliha Bilgin ve Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz salondan birbirine sarılarak çıktı.

Zeliha Bilgin çocuğun pantolununu göstererek “Evladımın kanı var burada kanı. Ben dört yıldır bu pantolonla yaşıyorum. Neyin kafasını yaşıyorsunuz siz? Adaletiniz batsın. Bizi insanlıktan çıkardılar” diye isyan etti.

Mahkeme heyeti ailelerin salonu terketmesi sonrası duruşmayı 5 Ekim 2022’ye erteledi.

‘İDDİANAMEYİ HAZIRLAMAK, GERÇEK SORUMLULARI YARGILAMAK ZORUNDASINIZ’

Dava sonrasında açıklama yapan aileler ve avukatlar “Hakkımız olanı adaleti istiyoruz. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nı sorumlu olmaya davet ediyoruz. Hala davet ediyoruz. Elimizdeki mekanizma hala bu. Ama biliyoruz ısrarla inatla bir karar doğrultusunda bu iddianame hazırlanmıyor. Bu iddianameyi hazırlamak, gerçek sorumluları yargılamak zorundasınız. Er ya da geç bu yapılacak. Sorumlular hem topluma hem bu ailelere hesap verecek” dedi.

İşler, “Bugün 10. duruşmayı yaptık ama şunu söylemek lazım: soruşturmanın ilk gününden başlayan bilirkişi heyeti oluşturulması rezaletiyle bu dosyaya ilk müdahale yapıldı. Bilirkişi raporlarıyla alt düzey 4 çalışana dava açıldı ve biz yıllardır bu 4 kişiyle yargılama yapmaya çalışıyoruz” dedi.

İşler şöyle devam etti: “Hiç değilse şubat 2021 itibarıyla bu dosyadaki gerçek sorumluların kim olduğunu bu binanın içindeki herkes biliyor. Çorlu Tren Katliamı dosyası, 2013 yılından itibaren yürürlüğe konan özelleştirme politikalarının nasıl insan canına kast ettiğini somut bir şekilde ortaya koyan bir dosya. TCDD’nin şirketleştirilmesi, piyasa koşullarına teslim edilmesi, alt yapı ve üst yapı arasında bütün bağın koparılması ve neticede birimler arası hiçbir koordinasyon bırakılmayarak sadece kâr gözetilerek yürütülen ulaşım hizmetinin nelere yol açtığını gördüğümüz bir dosyadır bu. Sorumluları bellidir, katiller bellidir. Bizler bunu ilk günden bu yana söylüyoruz. Sorumluları 2013 yılından bu kararları veren siyasi iktidardır.”

‘KATİLLERE CEZA VERMEYENLER, KATLİAMIN ORTAKLARI’

Avukat Evren İşler’in ardından katliamda oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz açıklamalarda bulundu. Öz, “En başından beri adalet diye haykırıyoruz ve adaletsizlikle karşılaşıyoruz ‘Adalet Sarayları’nın içinde” dedi.

Mısra Öz, şunları söyledi: “Katilleri ilk günden beri raporlar ve belgeler haykırıyor. Biz katillerin fotoğraflarını her gün ellerimizde taşıyarak zaten yargılıyoruz. Bu kişileri yargılayamayan tek şey sistemdir. Cezasız kalan her suç başka bir katliamı doğuruyor. Çorlu Tren Katliamı 4 yıldır cezasız ve başka katliamların oluşmasına da sebep olacak. İşte bu yüzden adalet diye haykırıyoruz. Bu cezasızlık politikasına ortak olanlar katillerin ortaklarıdır. 25 canı öldürmekten hiç korkmayan bu isimler yargı karşısına getirilemiyorsa onlara ceza veremeyenler de onların ortaklarıdır.”

‘KATLİAMIN SORUMLUSU AK PARTİ İKTİDARIDIR’

Ailelerin ve avukatların basın açıklamasında Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz de söz aldı. Öz, elindeki belgeleri göstererek “Savcılık belge arıyor; belge Google’da. Google’a girdiğiniz zaman 2016 senesinde yapılan tren yolunun Ak Parti iktidarı tarafından yapıldığı görülüyor” dedi.

Savcılığın özensiz araştırmalarına isyan eden Mehmet Öz şu ifadeleri kullandı: “Çorlu Tren Katilamı’nın tek suçlusu Ak Parti iktidarıdır! Sen bu yolu hakkıyla yapsaydın bu facia olmayacaktı. İnşaat molozunu döküyorsun, dere yatağına yağmur oldu ‘Allah’tan, selden’ diyorsun… 4 senedir adalet arıyoruz. Her şey ortada! Sorumlular burada; Ak Parti iktidarı! Hepimiz çileden çıktık. Adaletmiş… İnsanlarla dalga geçiyorlar. Şu telefonda parçalanmış insanların resimleri var!”

AVUKATLARDAN SAVCILIĞA DİLEKÇE

Çorlu Tren Katliamı Davası’nın 10. duruşmasının ertelenmesinin ardından, katliamda hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz’ün avukatları Avukat Selvi Yüzbaşıoğlu ve Onur Şahinkaya, katliamda sorumluluğu bulunan fakat aradan geçen 4 yıla rağmen hâlâ ifadesi alınmayan TCDD yetkililerinin ifadelerinin alınması talebiyle Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe sundu. Dilekçede sorumluluğu belli olan makam sahiplerinin derhal ifadelelerinin alınması gerektiği belirtildi.

DURUŞMA ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ: HAK, HUKUK ADALET. KAZA DEĞİL CİNAYET

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 9.30’da başlaması planlanan davanın 10. duruşması öncesi katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri Santral Parkı’nda bir araya geldi.

Aileler buradan Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüş esnasında aileler “Hak, hukuk, adalet. Kaza değil cinayet”, “Çorlu’nun hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

Gazeteci Mustafa Hoş’a, Çorlu’daki tren kazasına ilişkin haberleri nedeniyle dava!