Çorba savaşını Ukrayna kazandı! Rusya’dan ‘Kendine bir yakışıklı bul’ açıklaması

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2022 Pazar 11:44 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2022 Pazar 11:44 am

UNESCO, borş çorbasının Ukrayna’nın ‘somut olmayan kültürel mirası’ olarak kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, borş çorbası için  sosyal medyadan kendisine sataşan Letonya Dışişleri Bakanı Edgar Rinkevich’e “Kendinize bir yakışıklı bulun ve bırakın o sabretsin” şeklinde cevap verdi. 

Birleşmiş Milletler’in bilim, eğitim ve kültür örgütü UNESCO, geleneksel olarak pancar, lahana, patates ve havuç ile hazırlanan pembe borş çorbasını, ‘Ukrayna’nın somut olmayan kültürel mirası’ olarak kabul etti ve çorbanın pişirilme geleneğini ’yok olma tehlikesi altında bulunan kültürel miras listesi’ne aldı.

UNESCO komitesinin açıklamasında, “Ukrayna borşu pişirme kültürü, acilen koruma altına alınması gereken somut olmayan kültürel miras olarak kabul edilmiştir” denildi.

Komite yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonun borş çorbası pişirme geleneğini olumsuz etkilediğini iddia etti.

LETONYA TWİTTER’DAN YAZDI RUSYA TELEGRAM’DAN CEVAPLADI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Letonya Dışişleri Bakanı Edgar Rinkevich’in borş çorbası konusunda kendisine yönelik sözlerine Telegram kanalından sert yanıt verdi.

Rinkevich, UNESCO’nun borş çorbasını Ukrayna’nın ‘somut olmayan kültürel mirası’ olarak tanımasının ardından Zaharova’ya yönelik olarak Twitter’dan  “Beğen, beğenme, sabırlı ol güzelim” dedi.

Zaharova Telegram üzerinden Rinkevich’e yanıt vererek, “Edgar, güzeller ilgi alanınıza girmiyor. Kendinize bir yakışıklı bulun ve bırakın o sabretsin. Ben sizin değilim. Yoksa bu yeni bir ‘çıkış mı’ (coming out) mu?” İfadelerini kullandı.

Zaharova, nisan ayındaki bir açıklamasında, Ukrayna’nın borş çorbasını ‘paylaşmak istememesini’ eleştirmişti.

Zaharova, Ukrayna’da o dönem Rusya ile ilgili kitapların yasaklamasını, Nazi Almanyası’nda kitap yakılmasına benzetmiş, Ukrayna’da Rus yemek kitaplarının dahi yasaklandığını söylemişti:

“Yemek kitaplarını bile yasaklıyorlar. Neden? Çünkü borş’u paylaşamazlardı. Borş sadece bir halka, bir millete ait olmalıydı. Borş ortak bir şey olsa, her şehirde her bölgede her evde onu herkes kendine göre pişirse olmazdı. Uzlaşmak istemediler. Yabancı düşmanlığını, Nazizmi, aşırıcılığı (Ukrayna’da) her hâliyle görebiliyorsunuz.”

Rusya’dan NATO ve Avrupa çıkışı