Çöp suları, Sapanca’da içme suyuna karışıyor

Yayın tarihi: 11 Şubat 2019 Pazartesi 10:37 am - Güncelleme: 11 Şubat 2019 Pazartesi 10:37 am

Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki depolama alanında biriken çöp yığınlarından akan suyun Maden Deresi’ne karışarak içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’ne aktığı belirtildi.

Yağmurlu havalarda çöp suları önce dereye sonra da içme suyu olan Sapanca Gölü’ne akıyor.Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Sait Ağdacı, bölgede oluşturulan vahşi depolama alanındaki çöplerin içme suyunun kirlenmesine neden olduğunu söyledi.

Ağdacı, “Çöpler, evsel atıklar, vahşi depolama dediğimiz sistemle buraya belediye marifetiyle getirilmiş ve burası bir çöplük olmuş. Düzenli depolama alanı değil, vahşi depolama burası. Düzenli depolamada killi ortama, yani su geçirmeyen ortama kadar inilir. Üzerine membran çekildikten sonra onun üzerine atıklar bırakılır. Ama bu atıklar bırakıldıktan sonra çöpün sızıntı suyunun drenaj devreleri döşenir ki, o su yeraltı sularına, su havzasına veya akarsulara karışmasın diye. Vahşi depolamada böyle bir şey yok” dedi.

Sapanca Gölü’nün içme suyu kaynağı olduğunu belirten Ağdacı, “Çöpler ortada, dolayısıyla yağmurun etkisi ve diğer meteorolojik koşullarla çöplerin o sızıntı suyu toprağa, aşağıdaki yer altı sularına, su havzasına ve dereye karışıyor. Buradaki dere, Sapanca Gölü’ne ulaşıyor. Bu almış olduğu evsel atıktan ötürü kirlenmiş olan suyu Sapanca Gölü’ne taşıyor. Sapanca Gölü su kaynağı. Dolayısıyla oradaki içme suyunun da kirlenmesine sebep oluyor” diye konuştu.