Çok konuşulacak aşı itirafı: Aylar sonra sessizliğini bozdu

Yayın tarihi: 12 Eylül 2021 Pazar 12:58 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2021 Pazar 1:01 pm

Koronavirüse karşı BioNTech ile birlikte aşı geliştiren Pfizer şirketinin baş bilim sorumlusu aylar sonra sessizliğini bozdu.

İlk olarak 2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde görülen koronavirüs (Covid-19) dünyanın bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Ceyhan: İki virüs aynı anda vücutta bulunabilir

AŞI İTİRAFI: TEKLİFİ GERİ ÇEVİRMİŞLER

Dünya genelinde uygulanan aşı sayısı 5 milyar barajını geride bırakırken, bugün Türkiye dahil pek çok ülkede kullanılan bu aşı için Pfizer cephesinden çok konuşulacak açıklamalar geldi.

Pfizer’in viral aşılar için başkan yardımcısı ve baş bilim sorumlusu Dr Phil Dormitzer BioNTech’in kurucuları Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci ile aralarında geçen görüşmeyi ilk defa kamuoyu ile paylaştı.

İngiliz The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, Pfizer, yöneticileri virüsün hızla kontrol altına alınacağını düşündüğü için başlangıçta bir koronavirüs aşısı geliştirme teklifini geri çevirdi.

Prof. Dr. Uğur Şahin’den delta varyantı açıklaması

‘ARKADAŞLAR BU İŞ YÜRÜMEYECEK’

Ocak 2020’de yani virüsün yavaş yavaş dünyaya yayıldığı dönemde mRNA teknoloji ile bir aşı geliştirme fikrini ortaya atan Dr Uğur Şahin ve eşi Dr Özlem Türeci’ye Pfizer yetkilileri tarafından ‘Arkadaşlar bu iş yürümeyecek’ cevabı verildi.

Aynı habere göre, mRNA teknolojisi, o zamanlar, Dr Phil Dormitzer tarafından da fazla deneysel olarak değerlendirildi. Dr Dormitzer, bu kararı için ‘Çalışma varsayımım, (Covid-19’un) Sars ve Mers salgınları gibi kontrol altına alınacağıydı’ itirafında bulundu.

Söz konusu olumsuz cevap BionNTech’i mRNA tabanlı bir Covid aşısı geliştirmeye karar vermesinden birkaç gün sonra geldi. Ancak Türeci ve Şahin ilk denemelerinin olumsuz yanıt almasına rağmen bu projeyi savundu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), nisan-temmuz aylarında görülen 600 bin Kovid-19 vakası üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, aşı olmayanların, olanlara kıyasla virüsü kapma riskinin ortalama 4,5, hastaneye yatma riskinin 10, ölüm riskininse 11 kat fazla olduğunu açıkladı.