İşten çıkarılan maden işçilerinin çocukları eyleme katıldı! Maden işçileri ayaklandı

Yayın tarihi: 3 Eylül 2024 Salı 9:08 pm - Güncelleme: 3 Eylül 2024 Salı 9:39 pm

Haber: Haber Merkezi

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te işçilerin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmalarının ardından başlayan direniş devam ediyor. Eyleme maden işçilerinin çocukları da katıldı. Jandarma maden ocağına giden yolları kapattı. İşçi ve yöneticiler arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın ses kayıtları paylaşıldı.

Manisa’nın Soma ilçesinde AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait maden ocağında, Bağımsız Maden-iş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 6 işçi ve diğer işçilerin hak kayıpları için yürütülen eylem devam ediyor.

FİRMA, SENDİKALI İŞÇİLERİN İŞLERİNE SON VERİLMEDİĞİNİ İDDİA ETMİŞTİ

6 işçinin sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarılmasının ardından firma durumu yalanlamıştı. Ancak AKP’li Nasıroğlu’na ait holdingin bir yönetici ile işçi arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın ses kayıtları sendika tarafından paylaşıldı. İddiaya göre paylaşılan ses kaydında firma müdürü Sabır Nasıroğlu işçi Erdinç’e “Seninle ilgili kulağıma çok şey geliyor. Senin ne için var bu sendikal faaliyet falan. Neden herkesi galeyana getiriyorsun?” dedi.

Ses kaydının devamında ise Mekanik müdür olduğu belirtilen kişi işçiye sendikada üye çoğunluğunun kazanılması ile birlikte elde edilecek yetki belgesinin sıkıntı açacağın anlattı. Paylaşılan ses kaydında Sendikal faaliyetlere sıcak bakmadıklarını da dile getiren müdür Sabır Nasıroğlu, sendika üyesi işçi Erdinç’e “Yani işin özü, işletme düzeninin, çalışma düzeninin daha azla bozulmaması için ben seninle yollarımı ayıracağım” dedi.

ÇALIŞMAK İSTEYENE YOLLAR AÇILDI, DİRENENLERE GEÇİT VERİLMEDİ

Maden Ocağı’na giden yollar kolluk kuvvetleri tarafından kapatıldı. Saatler süren direnişin ardından bir kolluk kuvveti ve işçiler arasında geçen konuşmada yetkili, “Yolu, çalışmak isteyenler için açarım; ancak direnenler ve aileleri asla geçemez” dedi. Çalışma koşullarının riskli ve sağlıksız olduğunu dile getiren işçiler ise, “Bu, açık bir işçi düşmanlığı değil midir? Çalışma koşullarımızı kamuoyuna açıkça paylaştık. Bu koşullarda çalışarak ölmemizi mi istiyorsunuz?” diyerek isyan etti. Direnişe katılmak isteyen maden işçilerinin aileleri de kolluk kuvvetleri tarafından engellendi. İşçiler zaman zaman sert müdahalelere maruz kaldı.

“GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GÖNDERİLİYORUZ”

Bağımsız Maden-iş Sendikası iş bırakma eylemi devam ederken içeride çalıştırılan işçiler olduğu ve o sırada yaşanan göçük anının videosu paylaştı. Yapılan paylaşımda göçük anında işçilerin yaşadığı korku dolu anlar dikkat çekerken, sendika da maden ocağında hiçbir iş sağlığı ve güvenliği önleminin alınmadığını ifade etti. İşçiler göz göre göre ölüme gönderiliyoruz dedi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI BİLGİ SIZDIRILDIĞI İDDİALARINI YALANLADI

AKP’li Nasıroğlu’na ait maden şirketinin genel müdürü Serkan Güncü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sendikalı olduğu gerekçesi ile işten çıkarıldığını iddia eden işçinin sendika üyelik formunu paylaştı. Genel Müdür Öncü’nün bu forma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ulaştığı iddia edildi. İddiaların ardından bakanlık yaptığı açıklamada durumu, “Paylaşılan üyelik bilgi formu formatı bakanlığımızın yetki tespit otomasyon sistemine ait değildir” ifadelerini kullandı.

MADEN İŞÇİLERİNİN ÇOCUKLARI JANDARMA KALKANLARININ ÖNÜNDE BEKLEDİ

Babalarının haklarını aramak için direnişe katılan çocuklar pankartlarla jandarma kalkanlarının önünde bekledi. Maden ocağındaki sağlıksız ve riskli çalışma koşulları nedeniyle babalarının hayatlarından endişe ettiğini anlatan çocuklar, “Her yer emek her yer direniş” sloganları attı. Çocuklar aynı zamanda babalarının aldığı düşük ücretlere de yakındı.

AKP ilçe binası önünde Hopa protestosu

 

Kaynak: HABER MERKEZİ