Çocuk yaşta evlendirildi, erkek şiddetinden kaçarken polis kurşunuyla vuruldu

Yayın tarihi: 21 Aralık 2020 Pazartesi 10:30 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2020 Pazartesi 10:32 pm

14 yaşındaki E.K, zorla evlendirildiği Ferit Kanlı’dan kaçarak dedesinin evine sığındı. Kanlı’nın evi basmasının ardından başka bir yere kaçan E.K., polisi aradı. Olay yerine gelen polisler, Kanlı’nın evden çıkması için 14 yaşındaki E.K.’yi içeri gönderdi; Kanlı’nın E.K.’yi rehin almasının ardından düzenlenen operasyonda E.K. polisler tarafından vuruldu.

Bitlis’in Güroymak ilçesinde 14 yaşındaki E.K., Ferit Kanlı isimli erkekle zorla evlenidirildi. Kanlı’nın şiddetine maruz kalan E.K. 27 Ekim günü evden kaçarak dedesinin evine gitti; Kanlı da evi bastı. 14 yaşındaki E.K. polisi arayarak ihbarda bulup oradan da kaçtı.
Gazete Duvar’dan Rojda Oğuz’un haberine göre ihbarın ardından eve gelen polis ekipleri, Kanlı’yı evden çıkması için ikna edemeyince E.K.’den eve girmesini ve Kanlı’yı ikna etmesini istediler.

Anne Fatma Eren’in de beyanlarına göre Kanlı’nın olduğu eve götürülen E.K., Kanlı tarafından rehin alındı. Kanlı, E.K. ile bahçede bulunan kümese girdi. 7 saat boyunca süren ikna çabalarından sonra polis, kümese gaz bombası attı. Bu esnada Kanlı kümesten çıktı.

“POLİSİN AĞIR İHMALİ SÖZ KONUSU”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden Avukat Nida Baltalı ise yaşanılanları şöyle anlattı:

“Polisler Ferit’e doğru ateş açıyor. Ancak E.K.’nin de burada olduğunu bilmelerine rağmen, yere değil, doğrudan Ferit’e doğru ateş açıyorlar. E.K. de kümesten eve doğru geçmeye çalışırken kurşunların hedefi oluyor. Yani çocuğun orda olduğunu bile bile Ferit’e ateş açmamış olsalardı, E.K.’nin başına bunlar gelmeyecekti. Çocuk ölümden döndü. Ölebilirdi, bu nedenle polisin ağır ihmali söz konusu.
Emniyet müdürünün bile orada olduğu söyleniyor. Bize kalırsa bu önlemlerin hiçbiri hukuka uygun değildir. Bir çocuğun gözaltına alınmak istenen bir şüphelinin yakalanmasında kullanılması nereden baksanız ağır ihmaldir. Savcılık şu anda açılan ateş sonucu ağır yaralanan çocuğumuzu kimin yaraladığını, kimlerin ateş açtığını araştırmaktadır”

“KIZIMIN O CANİNİN YANINA GÖNDERİLMESİNİ İSTEMİYORUM”

Polislerden şikayetçi olan anne Fatma Eren henüz 29 yaşında. Kızı gibi kendisi de 13 yaşındayken ailesi tarafından evlendirilmiş, 3 aylık hamile ve E.K. ile birlikte beş çocuğu var. Kızı E.K’nin eşi cezaevindeyken aile tarafından kendi rızası olmadan Ferit Kanlı’ya verildiğini, Kanlı’nın da eşinin akrabası olduğunu aktaran Eren, şöyle konuştu:

“Benim kızım 14 yaşında ama polis bile ‘kocan’ diye hitap ediyor. Zaten zanlı uyuşturucu bağımlısı. Bir sürü dosyası var bundan. Kızımı korumak için geldiyseler neden kızımı o adamın yanına götürdüler? Ben buna çok üzülüyorum. Kızımın tekrar o caninin yanına gönderilmesini istemiyorum. Bir kere hayatını yaktılar, ikinci kez yansın istemiyorum. Bu mücadelede ben tek başımayım. Tek başıma hem polisle hem de bu aileyle baş edemiyorum”

SERBEST BIRAKILDI

27 Ekim’den bu yana 4 kez ameliyat geçiren ve yoğun bakım ünitesinde günlerce kalan E.K.’nin tedavisine çocuk servisinde devam ediliyor.
Kanlı ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.